Hoppa till huvudinnehåll

Karalahti om problemåren i NHL: ”Var full 75 procent av tiden i Nashville”

Jere Karalahti i HV71-tröjan.
Jere Karalahti avslutade karriären i svenska HV71 förra säsongen. Jere Karalahti i HV71-tröjan. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press HV71,Jere Karalahti

I Jere Karalahtis nysläppta självbiografi öppnar den tidigare ishockeyförsvararen upp om tiden i NHL. Karalahti berättar också om FM-ligans problem med sömnmedel.

Den nya boken ”Jere” innehåller detaljer om Karalahtis struliga år i NHL.

Vid millennieskiftet brottades Karalahti mot drogberoende och alkoholproblem samtidigt som han spelade för Los Angeles och Nashville.

Blev vän med dopningstestarna

Karalahti säger att han var drogberoende redan då han skrev på för Los Angeles. Innan flytten spelade Karalahti för HIFK.

Kokainanvändningen fortsatte i NHL under vilda festkvällar. Alkoholkonsumtionen var också rejäl. Karalahti undvek att åka fast genom att bli vän med dopningstestarna.

– Det hände att de ringde mig och sade att ”nu kan du dricka några öl”. Då visste jag att några testfria dagar väntade.

Kunde inte svänga

I Nordamerika eskalerade bekymren. Karalahti missade träningar på grund av festerna. Då han dök upp var han långt ifrån hundraprocentig.

– Jag var ofta så borta att jag inte ens kunde svänga med skridskorna.

Jere Karalahti på isen i NHL.
Karalahti spelade både för Los Angeles Kings och Nashville Predators i NHL. Jere Karalahti på isen i NHL. Bild: / All Over Press Jere Karalahti,Los Angeles Kings

– I Nashville stannade jag en dryg månad och spelade femton matcher. I praktiken fick jag rejält med istid varannan kväll men var full 75 procent av tiden – eller hade i varje fall en rejäl baksmälla. I efterskott känns det surrealistiskt. Det är ändå frågan om den tuffaste hockeyserien i världen.

Matcherna i Nashville blev Karalahtis sista i NHL. Karalahti stängdes senare av och försvararen flyttade tillbaka till HIFK.

Sömnmedel användes alltför mycket på min tid. Det är också beroendeframkallande.

Karlahti: Hockeyligan hade problem med sömnmedel

Karalahti berättar också att det fanns ett utbrett sömnmedelsproblem i FM-ligan.

På grund av en tuff matchtakt i ligan kombinerat med landslagsuppdrag började Karalahti ta sömnmedel för att underlätta återhämtningen.

– Sömnmedel användes alltför mycket på min tid. Det är också beroendeframkallande. Jag klarade inte längre av att somna utan medicinering.

Jere Karalahti sitter på sargen iklädd en HIFK-tröja.
Karalahti var länge en HIFK-ikon – många såg inte med blida ögon då han senare flyttade till Jokerit. Jere Karalahti sitter på sargen iklädd en HIFK-tröja. Bild: All Over Press Jere Karalahti,HIFK Hockey

Spelarföreningen: situationen har förbättrats

Ishockeyspelarnas förening SJRY:s ordförande Jarmo Saarela säger att situationen inte längre är densamma.

– De tio senaste åren har vi tagit upp problemet ett par gånger med våra medlemmar. Vi har tillsammans med läkare bett klubbarna fästa uppmärksamhet kring sömnmedelsfrågorna, säger Saarela till Yle.

Saarela säger sig vara medveten om att den tuffa matchtakten kan medföra problem. Han hoppas att klubbarna ser sitt ansvar i frågorna.

– Ofta blir problemet allvarligt innan spelarna själv reagerar.

Karalahti fick senare en nytändning i karriären och spelade bland annat KHL-hockey i Jokerit. Han avslutade som 41-åring karriären i HV71.