Hoppa till huvudinnehåll

Kataloniens chef för utrikesfrågor till Svenska Yle: Våldsamheterna mot katalaner ett problem för Europa

Raul Romeva, Raül Romeva i Rueda Katalonian ulkoministeri 26.10.2016 vierailulla Helsingissä.
Utrikesminister Raul Romeva. Raul Romeva, Raül Romeva i Rueda Katalonian ulkoministeri 26.10.2016 vierailulla Helsingissä. Bild: Derrick Frilund / Yle Utrikesminister

En knapp vecka efter katalanernas självständighetsomröstning verkar områdets regionregering vara allt mer trängd. Yle Nyheter har pratat med Raul Romeva, den katalanska regeringens utrikeschef.

Yle Nyheter träffar Raul Romeva bakom den gamla katedralen i centrala Barcelona. Romeva berättar att han är upprörd över de våldsamma scener som utspelade sig runtom i Katalonien under valdagen för en vecka sedan.

- 900 personer skadades enbart för att de ville rösta. Det gör mig ledsen och det borde vara ett problem för hela Europa, säger Romeva.

Katalanerna verkar ändå bli utan det efterlängtade europeiska stödet. Inget annat EU-land har en konstitution som tillåter att en region plötsligt utropar sig självständigt.

Bayern kan inte bli en egen stat och Åland kan inte säga tack och hej till riket. Så det är logiskt att inget land vill stöta sig med Madrid.

Vi är alltid redo att förhandla om det finns ett förhandlingsbord. I själva verket finns vi vid förhandlingsbordet men det gör inte den spanska regeringen.― Raul Romeva

Centralregeringens beslut ger andrum

Centralregeringens senaste drag är att skjuta upp katalanernas parlamentssession som borde ha ägt rum på måndag, då självständighetsdeklarationen var att vänta.

- Det är ett nytt ologiskt sätt att reagera på en situation som kräver en politisk lösning, menar Romeva.

I själva verket kan det vara katalanernas smala lycka. Nu får man lite mer andrum för förhandlingar i kulisserna.

För om katalanerna utropar självständighet kan centralregeringen skicka in militär i regionen eller välja att dra in den katalanska autonomin med hjälp av artikel 155.

Ny grupp vill förhandla

En nybildad opolitisk grupp med katalaner och andra påverkare har tagit initiativ till medling och timeout. Men enligt Romeva har Katalonien alltid velat förhandla.

Medlingskommissionen som leds av juristen Eugenia Gay.
Medlingskommissionen leds av Eugenia Gay. Medlingskommissionen som leds av juristen Eugenia Gay. Katalonien,Eugenia Gay

- Vi är alltid redo att förhandla om det finns ett förhandlingsbord. I själva verket finns vi vid förhandlingsbordet men det gör inte den spanska regeringen.

På frågan om parlamentet verkligen kommer att utlysa självständighet blir utrikeschefen ändå svävande.

- Parlamentet har mandat att göra det som måste göras. Finns det ett alternativ? Har någon lagt fram ett annat alternativ? Jag har inte fått något, säger Raul Romeva.

Läs mera:

Förhandlingar om Katalonien förs i elfte timmen - det finns tre möjliga lösningar på konflikten

Det är med stor bävan som många i Katalonien har följt med händelserna de senaste dagarna. Nu försöker jurister, fackförbund, universiteten och den katolska kyrkan medla mellan den katalanska och den spanska regeringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes