Hoppa till huvudinnehåll

Kemikalier och tillsatsämnen skrämmer konsumenter - vad innehåller laxen?

Regnbågslax i kyldisken.
Regnbågslax i kyldisken. Bild: All Over Press lax,regnbågslax,fisk

Var är laxen fångad och vad innehåller den? Innehåller de antibiotika och färgämnen? Det är frågor som konsumenter allt mer oroar sig för.

Majoriteten av laxarna som köps i Finland är odlade regnbågsforeller. 2016 odlades 13,4 miljoner kg.

Finländarna äter ändå mer norsk lax. Förra året importerades 41,5 miljoner kg norsk lax och regnbågsforell.

Av de här fiskarna är den finska regnbågsforellen hälsosammast. Enligt en brittisk undersökning innehåller den norska laxen en mindre mängd hälsosamma omega 3-fetter.

Konsumenternas växande oro och frågor besvaras av Naturresursinstitutets ledande forskare Jouni Vielma och livsmedelssäkerhetsverkets Eviras överinspektörer Marja Turunen och Carmela Hellsten.

En fiskdisk där det ligger hela sikar längst till vänster och till höger syns laxfiléer.
En fiskdisk där det ligger hela sikar längst till vänster och till höger syns laxfiléer. Bild: Malin Valtonen / Yle lax,Laxfiskar,fisk,torghandel,Västnyland,Sikar,fiskförsäljning

Innehåller laxen skadliga kemikalier?

Oftast innehåller laxen inte en skadlig mängd kemikalier.

Skadliga kemikalier som till exempel kvicksilver förekommer oftare i fiskar som fångats i naturen.

På fiskodlingar granskas fiskarna för att se till att förbjudna ämnen som antibiotika och tungmetaller inte förekommer.

Årligen tas drygt 200 prover på fiskar. Enligt Evira hittar man väldigt sällan förbjudna halter och ämnen i inhemsk fisk.

Norsk laxfilé
Norsk laxfilé Bild: Mårten Lampén / Yle Laxfiskar,lax,fisk (livsmedel),laxfilé

Varifrån kommer den norska laxen?

Den billigare norska laxen är oftast också odlad. Det här står inte alltid klart för konsumenterna.

Fiskodlaren Kari Vääräniemi stöter ofta på kunder som föreställer sig att den importerade norska laxen är fångad i naturen.

Färgas laxköttet?

På sätt och vis.

Foder för odlade fiskar innehåller astaxantin som är en karotenoid och antioxidant.

Astaxantinet ger laxens kött dess röda färg.

Förutom den kosmetiska verkan behövs astaxantinet för att fiskyngel ska överleva.

I naturliga förhållanden får fiskar astaxantin från räkor och alger.

Alla tillsatsämnen i fiskfoder har godkänts av EU. Evira övervakar framställningen av foder i Finland.

Norsk odlad lax i Hagnsäs saluhall
Den ekologiska laxen som säljs i Finland kommer från andra länder. Norsk odlad lax i Hagnsäs saluhall Bild: Niklas Evers Laxfiskar,lax,fisk (livsmedel),fiskodling,Norge,Hagnäs saluhall

Äter regnbågsforellerna antibiotika?

Oftast bara om fisken insjuknar.

Enligt Evira är användningen av foder som innehåller läkemedel på en väldigt låg nivå i Finland.

Foder med läkemedel ordineras av en veterinär vid behov.

Efter att fisken fått läkemedlet anges också en övergångsperiod under vilken fisken inte får slaktas så att man kan försäkra sig om att läkemedlet lämnat fiskens system.

I Finland får regnbågsforeller inte medicineras kontinuerligt eller för att förebygga sjukdomar.

Är den ekologisk fisken importerad?

Alltid.

I nuläget produceras inte ekologisk fisk i Finland.

Ekologiska fiskar i Finland är odlade utomlands enligt EU:s direktiv för ekologisk odling.

Ekologisk fisk importeras från länder som Norge, Danmark och Irland.

Gravlaxbit  på fat. Närbild.
Sin röda färg får laxen av karotenoiden astaxantin. Gravlaxbit på fat. Närbild. Bild: Yle gravlax

"Tillsatsämnen" förknippas med något negativt

Enligt Eviras expert Marja Turunen förknippas tillsatsämnen i djurfoder med något dåligt.

Oftast anses alla tillsatsämnen vara av ondo. Så svartvitt är det inte.

- Tillsatsämnen har alltid en funktion. Det finns till exempel ämnen som förbättrar djurets matsmältning.

Originaltext: Yle Uutiset/Julia Sieppi

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes