Hoppa till huvudinnehåll

Mikael Jungners brandfackla: Ge Åland självständighet om landskapet så önskar

Mikael Jungner.
Mikael Jungner är tidigare YLE-direktör, socialdemokratisk politiker och numera chef för en kommunikationsbyrå. Mikael Jungner. Bild: Pekka Tynell /YLEISRADIO Mikael Jungner

Den tidigare SDP-politikern Mikael Jungner tycker att exempelvis Åland borde ges självständighet, ifall landskapet så skulle önska. Han kommer i ett Facebookinlägg med en brandfackla i debatten kring händelserna i Katalonien.

Socialdemokratiska nätpublikationen Demokraatti lyfter upp den tidigare partisekreteraren Jungners tankar om självständighetssträvanden.

Han säger sig ha svårt att förstå den spanska ledningens avoga inställning till självständighetssträvandena i regionen Katalonien.

- Om en majoritet av till exempel ålänningarna eller invånarna i Lappland skulle vilja uppnå självständighet, så borde ingen ha något att invända, skriver Jungner i sitt inlägg på Facebook.

"Tacka och önska lycka till"

Han låter förstå att det inte finns ett självändamål i att hålla samman en stat. Staten är enligt honom bara ett verktyg för att underlätta människors liv.

- Om någon grupp vill lösgöra sig från en stat, så är den enda riktiga reaktionen att tacka för det som varit, önska lycka till och arbeta för att separationen leder till så lite skada som möjligt, skriver Jungner.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes