Hoppa till huvudinnehåll

Narkostandvården försvinner från Malmska sjukhuset

Narkostandvård
Narkostandvården får inte längre utföras på kretssjukhusen. Narkostandvård mikael skogman

Hittills har det mest handlat om problemen med dagkirurgin som försvinner från Malmska sjukhuset efter årsskiftet. Men det samma gäller också narkostandvården och de som främst berörs är barn och patienter med olika funktionsnedsättningar.

Narkostandvård får efter årsskiftet bara utföras av centralsjukhuset i Vasa och kliniker i anslutning till det men där finns inga extra resurser ens i dagens läge. Detta enligt tandläkaren Mikael Skogman i Jakobstad.

Ingen anestesi utanför Vasa centralsjukhus

Enligt Mikael Skogman sker ungefär hälften av narkostandvården i landet vid mindre sjukhus och i kliniker med privata aktörer som anestesiansvariga. Det här är inte längre möjligt efter årsskiftet, säger Skogman.

Mikael Skogman, tandläkare vid hälsovårdscentralen i Jakobstad
Mikael Skogman. Mikael Skogman, tandläkare vid hälsovårdscentralen i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman mikael skogman

Skogman har också tidigare lyft fram problemen med tandvårdsreformen 2003 som enligt honom ledde till att vuxnas tandhälsa sköts på bekostnad av barnens tandhälsa. Följden har blivit att allt fler åtgärder kräver narkostandvård för barnens del.

Småbarn och patienter med funktionsnedsättning

Volymen av patienter som behöver narkostandvård är omfattande och i många fall också krävande tidsmässigt.

- Det handlar framförallt om småbarn med stora och omfattande kariesskador. En annan grupp är patienter med funktionsnedsättningar, säger Skogman.

- En grupp som man knappt vill vidkännas i det här landet är personer som har en fobi för tandläkaren och som därför måste sövas.

Varannan vecka sköts narkostandvård vid Malmska

Systemet vid Malmska sjukhuset har hittills fungerat så att patienter som behöver narkostandvård åtgärdas varannan vecka med undantag för sommarstängningar. Det här systemet måste uppenbarligen upphöra om ingen ändring kan fås till stånd.

Var skall patienterna skötas i framtiden?

- Det har ingen tänkt på tydligen. Skall man följa den nya lagens bokstav så betyder det att centralsjukhuset ska ta hand om dem.

- De har inga resurser i dagens läge, skickar jag en patient till Vasa kommer hen som en bumerang tillbaka och jag har inte hört att de vidtagit några åtgärder för den här gruppen av patienter.

Fruktlösa försök hittills att lösa problemet

Anna-Maja Henriksson (SFP) har lämnat in en lagmotion i riksdagen när det gäller dagkirurgins öde men tandvårdens problem har inte uppmärksammats i samma utsträckning trots att den räknas till dagkirurgin.

-Social-och hälsovårdsnämnden har försökt uppmärksamma ärendet men hittills har det blivit stopp, säger Mikael Skogman.

- Senast i augusti har man försökt ta in en privat aktör på anestesidan men det fick man inte heller använda sig av.

Läs också