Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdspostens omorganisering drabbar de anställda, inte kunderna

Postleverans i Barösunds skärgård
Postleverans i Barösunds skärgård Bild: YLE/ Maria Helsing postiljon

Posten vill att privata postutdelare ska ta över postutdelningen i stora delar av skärgården.

Det här gör man visserligen redan bland annat på fasta Korpo, Gyltö, Korpoström och Korpo södra rutt i både Korpo och Nagu, där posten redan länge delats ut av en privat postutdelare.

- Det kan nog fungera riktigt bra.

Det säger Peter Mustelin, postföretagare som delar ut posten i Korpo. Han ser inte att förändringen skulle innebära några större förändringar i postutdelningen. Men det har sina sidor, tillägger Mustelin.

Peter Mustelin
Peter Mustelin delar ut post med båt i Korpo. Peter Mustelin Bild: Yle/Linus Hoffman peter mustelin

- För de anställda blir det en funderare. Har de jobb i fortsättningen eller måste någon av dem bli företagare? Börjar man närmar sig pensionsåldern kanske man inte har lust att bli företagare.

Anställda kan ty sig till arbetsgivaren - företagaren har totalansvar

Vad krävs av en som vill bli privat postutdelare då? Eftersom de flesta postrutter sköts med förbindelsebåt, så finns det inte så många rutter som skulle kräva båttransport. Men det finns annat att ta i betraktande.

- Nog är det annorlunda att jobba som företagare, eftersom man har ansvaret att posten faktiskt delas ut. Är man anställd och blir sjuk, är det på Postens ansvar att hitta en ersättare. Är du företagare vilar det på dina axlar. Visst har det hänt att jag har legat sömnlös och funderat på hur jag ska få nästa dag att gå ihop.

För visst händer det att man blir sjuk.

- Det är inte roligt då det händer för man vill ju som företagare erbjuda god service. Och posten ska fram.

Avtal med korta uppsägningstider oroar

En av orsakerna till att posten vill privatisera postgången i skärgården är att man räknar med att kunna göra vissa inbesparingar. Men är villkoren och ersättningen som företagaren då får skälig?

- Ersättningen är helt okej, men avtalen och uppsägningstiden är kort. Det gör en orolig då det sker så mycket förändringar. Visst skulle man vilja ha lite mer säkerhet att avtalet skulle fortsätta en viss tid, då man ändå gör investeringar, medger Mustelin.

Knappast någon rusning till postjobben att vänta

Hur posten kommer att sköta omorganiseringen är inte ännu klart, inte heller Mustelin vet hu framtiden för hans företag kommer att se ut.

Men någon större risk för att det nu blir rusning till eller konkurrens om postjobben i skärgården tror han inte kommer att ske, på basen av de erfarenheter han haft av att försöka hitta inhoppare på postrutten.

- Jag tror tvärtom att hittar posten någon, så är det bara glada att hålla kvar den, så på det sättet ser jag inte att det kommer att bli någon stor risk att bli av med jobbet om man går inför det här.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland