Hoppa till huvudinnehåll

Unga i Pojo rappar om hemknutarna: ”Det finns mycket man kan gnälla över, men det finns paikkor som är värre”

Porträttbild på Kauri Kallio.
Kauri Kallio från Fiskars rappar på svenska i den nya musikvideon. Porträttbild på Kauri Kallio. Bild: Yle/ Bubi Asplund Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,Finsk rapmusik,rapartist

Ungdomar från Pojo och Fiskars har gjort en helt ny raplåt och musikvideo. I Saman taivaan alla – Straight outta Raasepori rappas och sjungs på både finska och svenska.

- En sammanfattande mening är att det finns mycket man kan gnälla över, men det finns paikkor som är värre, säger Kauri Kallio.

Kallio rappar och sjunger på svenska i den nya låten. Han kommer från Fiskars och säger att man skapar sin egen identitet tidigt om man är ung i Fiskars.

- Det är en mycket tolerant gemenskap där alla får vara som de vill. Många ungdomar i Fiskars är kanske litet före andra ungdomar i fråga om hur man förhåller sig till andra ungdomar och världen.

Rappar på västnyländska


Kauri Kallio säger att det var en utmaning att rappa på västnyländska.

- Det var en lämplig utmaning att få rytmen och västnyländskan att rimma på samma gång.

Det är föreningen Plattform i Pojo som står bakom raplåten som handlar om ungdomar i Pojo kyrkby och Fiskars.

Kaj inspirerade

De fick inspiration till låten från den österbottniska humorgruppen KAJ:s låt Kom ti byin. Arbetet med Pojolåten började i januari och i maj spelades den in.

Anna Luhtasela som är aktiv i flera föreningar i Pojo har varit en av de drivande krafterna.

- Vi ville lyfta fram med ungdomarna att det egentligen är ganska bra i Raseborg och visa för andra hur det är att leva här i Pojo, säger Luhtasela.

Vill skapa bättre stämning

Genom att lyfta fram de goda sakerna vill de bidra till att skapa en bättre stämning.

Olli Kari har skrivit och komponerat låten. Lokala ungdomar spelar, rappar och sjunger

Iida Luhtala rappar och sjunger på finska, Kauri Kallio rappar och sjunger på svenska och Anna Strebelle medverkar med sång.

Världspremiär i Pojo

Musikvideon har premiär i Pojo bibliotek på fredag kväll (6.10).

Porträttbild på Anna Luhtasela.
Anna Luhtasela jobbar med ungdomar i Pojo och övriga Raseborg. Porträttbild på Anna Luhtasela. Bild: Yle/ Bubi Asplund Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,anna luhtasela

Plattform planerar att fortsätta jobba med ungdomar på annat håll i Raseborg, säger Anna Luhtasela. Det behöver inte nödvändigtvis resultera i nya musikvideor.

- Jag ska känna efter runtom i Raseborg vad de vill göra. I vilken form det blir får vi se, men det blir en fortsättning på projektet.

Texten bygger på en intervju som Malin Valtonen har gjort.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland