Hoppa till huvudinnehåll

Åland satsar på kemikaliesmarta daghem

Leksaker
Leksaker Bild: Maria Sbytova/Mostphotos småbarnsfostran,lek (barnlek),Barnträdgård,barn (familjemedlemmar),gemenskaper,kreativitet,fritid,barndom,barn (åldersgrupper),barnomsorg,leksaker,dagis

De senaste åren har Ålands natur och miljö jobbat med att lyfta problemet med potentiellt skadliga kemikalier i vardagliga saker som leksaker, matkärl, kläder och inredning.

Förra året genomförde man en större inventering av daghemmen på Åland som nu har resulterat i en handlingsplan.

- Det handlar om att ge handfasta, genomförbara råd så att det inte resulterar i en känsla att allt är giftigt och inget går att göra, säger Gisela Linde som är projekledare för kemikaliesmarta daghem

Hormonstörande ämnen i inomhusluften

I handlingsplanen lyfter Ålands natur och miljö bland annat fram studier som visar att det är vanligt med hormonstörande ämnen som ftalatater, flamskyddsmedel och högfluorerade ämnen i inomhusluften på daghem.

Det är vanligt med hormonstörande ämnen som ftalatater, flamskyddsmedel och högfluorerade ämnen i inomhusluften på daghem

En kommun som tagit det hela till sig är Jomala.

- I början av året beställde Jomala kommun en handlingsplan för kemikaliesmarta daghem och i budgetprocessen från 2018 ska man behandla frågan om att tillsätta medel för att på kort och lång sikt kunna fasa ut material som inte är hälsosamma i daghemsmiljö.

Det säger barnomsorgschef Michaela Tuominen- Gällros.

Ann Grunér-Jansson, föreståndare för Österkulla daghem, Michaela Tuominen-Gällros, barnomsorgschef i Jomala och Giséla Linde, projektledare vid Ålands natur och miljö.
Ann Grunér-Jansson, föreståndare för Österkulla daghem, Michaela Tuominen-Gällros, barnomsorgschef i Jomala och Giséla Linde, projektledare vid Ålands natur och miljö. Ann Grunér-Jansson, föreståndare för Österkulla daghem, Michaela Tuominen-Gällros, barnomsorgschef i Jomala och Giséla Linde, projektledare vid Ålands natur och miljö. Bild: Tomas Tornefjell Giséla Linde

Ann Grunér Jansson som är föreståndare vid Österkulla daghem i Jomala säger att man redan nu har börjat jobba för att få ned antalet skadliga kemikalier, t. ex. genom att städa utan att använda starka kemikalier.

Allmänheten ska också engageras

Tove Fagerström, som är kansliledare vid Ålands natur och miljö, säger att de kunskaper och erfarenheter som kommer fram under arbetet med kemikaliesmarta daghem ska delges allmänheten i form av en en informationskampanj där man går igenom hur man kan få sitt hem så kemikaliefritt som möjligt.

Pengar och nytänkande krävs

Att till exempel övergå till ekologisk mat och möljövänliga rengöringsmedel samt att byta ut all inredning och alla leksaker mot gitfria alternativ kostar pengar, vilket kan vara ett hinder för många små kommuner.

Gisela Linde menar ändå att alla oavsett resurser kan bidra till mer giftfria miljöer.

-Kommunerna har naturligtvis olika resurser och förutsättningar, men alla kan göra något för att få sina dagis så giftfria som möjligt.

Text: Tomas Tornefjell, Ålands radio och tv

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes