Hoppa till huvudinnehåll

Barn påverkas inte av mörker på samma sätt som vuxna

Tom parkbänk i mörker.
Många vuxna upplever höstmörkret som en tung tid, men barnen påverkas inte av mörkret på samma sätt. Tom parkbänk i mörker. Bild: Most Photos/Sten-Åke Stenberg natt,gatubelysning,höstmörker

Dagarna blir kortare och vi går raskt mot mörkare tider. Depression, trötthet och orkeslöshet är inte ovanligt hos vuxna medan barnen hanterar mörkret på ett annat sätt.

Tidsuppfattningen hos barn skiljer sig från vuxnas. De lever mera i nuet och räknar tiden i årstider, födelsedagar eller högtider.

Därför påverkas de inte heller av mörkret i samma utsträckning som vuxna. När barnen får det tungt under hösten hänger det oftast ihop med andra saker.

- På hösten startar skolorna och då kommer krav, en stor skillnad mot sommarens frihet. Och om föräldrarna blir trötta och deprimerade så påverkar det barnen väldigt starkt, säger psykolog Björn Öst som arbetare vid Vasa Centralsjukhus.

Björn Öst vid några träd på sjukhusområdet.
Höstmörkret kräver litet mera tid och omsorg, säger psykolog Björn Öst Björn Öst vid några träd på sjukhusområdet. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen björn öst

"Försök leva kravlöst"

Under vinterhalvåret rekommenderas litet mera tid och omtanke för att komma igång. Att försöka leva mera kravlöst kan också lätta upp stämningen i en stressad familj.

- Rent biologiskt har vi en långsammare takt på vintern. Flera djur går i ide i mörkret och vi går på sparlåga med mindre energi. Vi ska inte ha lika stora krav på att vi ska vara lika effektiva året runt. Jag är ingen vän av 24/7-samhället som växer fram, säger Öst.

Lek med mörkret, visa att det är en ny dimension som kommer på hösten. Titta på stjärnor en stjärnklar kväll!― Björn Öst, psykolog

För att må bra också under mörka tider är vila, mat och motion viktiga för såväl barn som vuxna. Ett socialt umgänge och en givande hobby kan också upplevas meningsfullt.

Björn Öst tipsar om att ta tillvara den mörka tiden med lek och andra upplevelser.

- Lek med mörkret, visa att det är en ny dimension som kommer på hösten. Titta på stjärnor en stjärnklar kväll, säger Öst.

Stjärnklar himmel.
Gör saker på vintern som ni inte kan göra på sommaren, som att se på stjärnor, tipsar psykolog Björn Öst. Stjärnklar himmel. Bild: Most Photos/Torbjörn Söderberg natt,stjärnor,Stjärnklart

Rädsla för mörkret

Mörkret kan också föra med sig rädslor. Känslor av otrygghet; ett monster under sängen eller ett spöke i garderoben.

Nattlampor kan underlätta, men problemet bottnar djupare än så. För barn handlar det om riktiga känslor som ska bemötas på allvar.

- Mörkerrädslor handlar inte om vad som finns ute i mörkret, det handlar om vad som finns inne i barnet, fantasier och rädslor, säger Öst.

Att prata och förklara för barnet är viktigt. Men det gäller också att reglera barns skärmtid.

- Äter man för mycket skräpmat mår man dåligt. Samma sak gäller om barnet ser för mycket skräckfilmer eller historier på nätet. Då mår de dåligt av det och det visar sig på kvällen vid läggdags, säger Öst.

Barn pratar om mörker på annat sätt

Pinja Anturaniemi, Jack Salo, Ester Ahlberg och Adrian Romar går på fyran i Smedsby-Böle lågstadium. De beskriver mörkret som mysigt.

- Jag tycker om att det är mörkt. Man kan tända en lampa och så kan man ha ljus hemma så det blir litet mysigt, säger Ester Ahlberg.

Att vara ute i mörkret är inget problem, men mörkret beskrivs också som läskigt. Speciellt om man är ensam hemma.

Elever sitter i skolans korridor.
Spela fotboll, vara med husdjuren, umgås med vänner, cykla och lägga sig i god tid är några av de saker som Jack Salo, Pinja Anturaniemi, Ester Ahlberg och Adrian Romar gör för att hålla sig pigga i höstmörkret. Elever sitter i skolans korridor. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Jack Salo, Pinja Anturaniemi, Ester Ahlberg och Adrian Romar

Positiva saker med mörkret som barnen räknar upp är: lättare att somna på kvällarna, det är mysigt och det finns tid att umgås med husdjuren. De upplever att de blir piggare.

Piggare?

- Jag blir bara piggare. På sommaren oavsett väder är jag trött. Jag har varit ett år i skola och är trött efter det. Då jag börjar i skolan på hösten blir jag pigg, säger Jack Salo.

Klasskompisen Adrian Romar håller med.

- Jag blir litet piggare av mörkret, även om det är konstigt, säger Romar.

Många vuxna blir tröttare av mörkret. Vad borde de lära sig av er?

- Kanske de borde gå och sova litet tidigare, säger Romar.

- Och så borde de röra på sig mera istället för att bara titta på en dator, säger Pinja Anturaniemi.

En stor klocka i en säng.
Barn tipsar trötta vuxna: lägg er i god tid!. En stor klocka i en säng. Bild: Most Photos/Lumination stress,hälsa,sömnstörningar, dygnsrytm

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP