Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs IF:s fotbollsdamer steg till division 3

En fotbollsspelare springer med bollen.
Ekenäs IF:s damer spelar i division 3 säsongen 2018. En fotbollsspelare springer med bollen. Bild: Patric Westerlund fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspelare,eif fotboll

I fredags (6.10) stod det klart att EIF:s fotbollsdamer säkrat sitt avancemang till division 3, vilket har varit lagets mål under hela denna säsong. Tränaren Marko Werner är nöjd och glad.

EIF vann matchen med siffrorna 5-2 (3-1).

- Nu känns det sjukt skönt, det är det här vi har jobbat för så länge! Att dessutom få ro iland det hemma på Centrumplan inför en fantastisk publik gör ju saken ännu bättre, säger Marco Werner.

För motståndet i fredagens match stod Team Vanpa, som före matchen låg två poäng efter EIF i tabellen. De grönvita damerna var beredda på hårt motstånd och en tuff match, och så blev det också.

- Team Vanpa spelar förutom div.4-fotboll även futsal i div.1. De var ett spelskickligt lag, som var ute efter att hålla mycket boll - precis som vi. Båda lagen ville vinna och jagade nödvändiga poäng för att säkra avancemanget till div.3.

- Vanpa kom till ett bra läge redan i sitt första anfall, men då lyckades målvakten Jenni Möller reda upp den situationen. Det var antagligen viktigt för vårt spel och vårt humör att vi klarade oss undan ett tidigt baklängesmål och inte behövde jaga redan från start, fortsätter Werner.

Ida Adamsson gjorde första målet

Det dröjde inte länge innan EIF istället kom igång med målgörandet, den som först hittade nätet var Ida Adamsson som snyggt lobbade in bollen efter dryga tio minuters spel.

- Att tidigt gå upp i ledning kändes förstås skönt. Samtidigt betydde det kanske att vi blev lite onödigt bekväma, det känns som om vi lite tappade i både tempo och fokus efter första målet. Det dröjde heller inte särskilt länge innan Vanpa kom åt att kvittera, då de gjorde 1-1 genom en fin kontring efter en av våra hörnor.

- Efter det tände vi till lite bättre igen, och fick efterhand mer och mer igång vårt eget spel. Vi lyckades komma runt på kanterna och komma till flera bra lägen, och småningom kunde Mimmi Björklund sätta in 2-1 efter att hon rundat motståndarnas målvakt. Därefter lyckades Jennifer Launokorpi ännu sätta in 3-1 innan lagen gick till pausvila, berättar Werner.

Klar EIF-dominans efter pausvilan

Efter halvtidsvilan tog EIF mer och mer över matchen. De grönvita damerna kom till många fina lägen, och utökade efterhand sin ledning till både 4-1 och 5-1.

- Vårt fjärde mål kom på en hörna, vilket gläder mig extra mycket. Vi har varit onödigt försiktiga i sådana situationer, trots att vi övat mycket på bl.a. inlägg och avslut, men den här gången fick vi till det. Hörnan slogs av Ida Adamsson, och Rebecka Mannström sökte sig perfekt mot den bakre stolpen där hon satte bollen i mål - det var härligt att se.

EIF.s femte mål gjordes av Jennifer Launokorpi, och sedan hann ännu Vanpa göra sitt andra mål för kvällen och fastställa slutresultatet till 5-2.

- Vi stod igen för en jämn och stabil insats. Vi spelar enligt ett enkelt 4-4-2-system, och vi blir hela tiden bättre och bättre på alla delar av spelet - hela laget har gjort fina framsteg under den här säsongen.

- Inför den här matchen fanns det en viss press på laget när alla visste vad som stod på spel - det är inte alltid lätt att spela och prestera i sådana lägen, men alla skötte sig galant. Jag är väldigt stolt över det här gänget, säger Werner.

Jubel på planen och läktaren

När slutsignalen ljöd var det jubel både på läktarna och på planen. EIF-damerna sprang iväg för att tacka publiken som hejat fram den under hela den gångna säsongen.

- Det har varit mycket folk och se på våra matcher, det gör det förstås ännu roligare för laget att spela. Ett stort tack till alla som har hejat på oss under säsongen, och ett extra tack till alla flickjuniorer och deras hejarklack som fanns på plats under fredagens match - ni bidrog verkligen till att det blev en riktig fotbollsfest, säger den lyckliga tränaren.

EIF-damerna har ännu en match kvar att spela innan säsongen är över. På tisdag åker man till Riihimäki för att möta FC RiUhka - en match som i praktiken saknar betydelse, men där man naturligtvis ändå går in för att vinna.

- Det är skönt att åka iväg och spela utan någon press, men naturligtvis är det ändå tre poäng som är målet, avslutar Werner.

Text: Josefine Mannström

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här texten inom ramen för Mitt Yle - Idrott i Västnyland är också ett exempel på hur vi gör det. Också din förening och du är välkommen med.
Kom med och skapa Västnylands mest heltäckande plattform för lokal idrott!

Läs mera:

Vi tackar för alla som deltagit

Mitt Yle har avslutats. Det är därför inte längre möjligt att delta.

Läs också

Mitt Yle

Nyligen publicerat - Mitt Yle

 • Två FM-medaljer till RasBudo

  Ett guld till Raseborgsföreningen också i Helmi cup.

  Raseborgsföreningen RasBudo vann två medaljer under första tävlingsdagen i FM och Helmi cup i taekwon-do. Tävlingarna ordnas i Tammerfors.

 • BK-46 akademi slog Ekenäs IF i handbollstvåan

  Jämn match slutade i BK-seger med fyra mål.

  På fredagskvällen möttes Ekenäs IF och BK-46 akademi från Karis i handboll div 2. Matchen började i jämna tecken men BK-lyckades dra upp en ledning på fem mål.

 • Seishinkais juniorer fick besök från Aikidoförbundet

  Aikido lämpas sig bra för juniorer.

  I över 20 år har Seishinkai r.f. ordnat juniorträningar i aikido i Ekenäs. Just denna budogren lämpar sig väl för barn, då man strävar efter att inte skada sin motståndare, fast man försvarar sig.

 • Väst-Nylands ryttare ordnade regionala lagmästerskap

  Mästerskapen i dressyr för södra Finlands region hölls 8.9.

  Mästerskapen i dressyr för södra Finlands region ordnades lördagen 8.9. 12 lag deltog i tävlingen med allt som allt 36 ekipage. Hangö Udds ryttare och Väst-Nylands ryttare deltog.

 • Medaljer, nya bälten samt nybörjarkurs

  Hilti Raasepori framgångsrikt i årets NO GI i Helsingfors.

  Hilti Raasepori var framgångsrikt i årets NO GI (låsbrottning) Finnish Open-tävling i Helsingfors den 25-26.8.

 • Tight schema för EIF:s damlag

  EIF:s match mot Team Vnpa slutade 8-0.

  I söndags (17.6) åkte EIF:s fotbollsdamer till Vanda för att möta Team Vanpa. Motståndarlaget ligger under nedflyttningsstrecket och har haft en tung säsong hittills, och EIF gjorde inte läget lättare för dem när man vann med hela 8-0.

 • EIF-damerna förlorade mot JäPS i fotbollstrean

  Första hemmaförlusten för EIF den här säsongen.

  I onsdags (6.6) spelade EIF:s fotbollsdamer sin åttonde match för denna säsong, då JäPS besökte Centrumplan. Tyvärr slutade matchen i första förlusten på hemmaplan sedan de grönvita damerna körde igång i div. 4 våren 2017.