Hoppa till huvudinnehåll

Hon styr Regnbågskrigaren mot hemlig destination

Rainbow Warrior.
Rainbow Warrior III Rainbow Warrior. Bild: Greenpeace. Greenpeace,Rainbow Warrior III,Rainbow Warrior

Karin Björk från Jakobstad fick i somras erbjudandet att jobba för miljöorganisationen Greenpeace. För tillfället är hon styrman ombord på fartyget MSY Rainbow Warrior, som nu är på väg till Asien.

Det var den första september som Karin mönstrade på Rainbow Warrior. Fartyget hade då anlänt till Cypern för reparationer och underhållsarbete.

- För tillfället ligger vi på redden utanför Limassol. Fartyget har här bland annat försetts med ett fem meters bogspröt, säger Karin.

Greenpeaceaktivister samlar plastskräp på en strand.
"Beach cleanup" på Cypern. Greenpeaceaktivister samlar plastskräp på en strand. Bild: Greenpeace Greenpeace,plastavfall,Nedskräpning

Under tiden på Cypern har besättningen utfört arbete i hamnen och tillsammans med lokala organisationer anordnat "beach cleanup", alltså städning av stränder.

Destination: hemlig

Den här veckan avseglade Rainbow Warrior från Cypern, med sikte på Asien. Där räknar Karin med att det blir mera aktiviteter, men mer exakt vart man är på väg är hemligt.

- Det som vi har hört är att det asiatiska kontoret har en plastkampanj på gång och vi har fått forskningsutrustning ombord, drop-down kameror och sånt, så det lutar mot nån sorts undersökningar.

Karin Björk
Karin Björk. Karin Björk sjöfart,sjökaptener,Greenpeace,Jakobstad,styrman,Karin Björk

Karin säger att hon upplever att Greenpeace får bra saker uträttade, därför känns det som ett givande arbete. Med två månader kvar av kontraktet på Rainbow Warrior så hoppas hon på en fortsättning.

- Jag jobbar gärna vidare, så jag hoppas att jag får förlängt kontrakt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten