Hoppa till huvudinnehåll

Jättedemonstrationer för ett enat Spanien

På lördagen hölls demonstrationer på olika håll i Spanien för ett enat land.

Tusentals spanska nationalister som motsätter sig självständighet för Katalonien samlades till demonstrationer i bland annat Barcelona och Madrid.

Torget Plaza de Colón i centrala Madrid förvandlades till ett hav av rödgula flaggor.

- Situationen är hemsk. Jag hoppas att vi hittar en lösning snart för det här är mycket dåligt för Spanien, säger demonstranten Cristina till nyhetsbyrån Reuters.

Några unga flickor insvepta i spanska flaggor i centrala Madrid.
Några unga flickor insvepta i spanska flaggor i centrala Madrid. Några unga flickor insvepta i spanska flaggor i centrala Madrid. Bild: AFP / Lehtikuva spanien

Många av demonstranterna tycker att den senaste veckans händelser är mycket obehagliga.

- Vi vill inte att spanjorer strider sinsemellan. Separatisterna är i minoritet och jag tror att majoriteten vill höra till oss, säger demonstranten Anna till nyhetsbyrån Reuters.

Rödgula demonstranter viftar med flaggor i centrala Madrid.
Rödgula demonstranter viftar med flaggor i centrala Madrid. Rödgula demonstranter viftar med flaggor i centrala Madrid. Bild: AFP / Lehtikuva demonstration

Nationalisterna har protesterat allt mer öppet efter den omstridda folkomröstningen om självständighet i Katalonien förra söndagen.

- Vi har kommit hit för att kräva ett slut på den här kuppen som de katalanska myndigheterna har uppviglat till. De är främlingsfientliga och rasistiska, säger Luis till nyhetsbyrån Reuters.

Demonstranter protesterar mot ett självständigt Katalonien.
Demonstranter protesterar mot ett självständigt Katalonien. Demonstranter protesterar mot ett självständigt Katalonien. Bild: AFP / Lehtikuva demonstration

Demonstrationer för dialog

Samtidigt demonstrerade tusentals vitklädda människor för dialog mellan Katalonien och den spanska regeringen.

Demonstrationer ordnades på olika håll i hela landet, bland annat i Madrid och utanför stadshuset i Barcelona.

- Det är en demonstration som samlar en massa olika människor med olika politiska idéer som ber den spanska och den katalanska regeringen att föra dialog. De måste hitta en fredlig lösning, säger Ferran Pedret.

En ung flicka bär en mask med texten "ska vi tala?"
En ung flicka bär en mask med texten "ska vi tala?" En ung flicka bär en mask med texten "ska vi tala?" Bild: EPA-EFE/Victor Lerena spanien

Arrangörerna hade uppmanat deltagarna att inte ta med sig katalanska eller spanska flaggor utan endast klä sig i vitt.

- Vi uppmanar till dialog och vill att båda sidorna försöker förstå varandra. Därför har vi sloganen "inga flaggor", för olika färger lyfter fram skillnader men vi har faktiskt mer enade, säger studenten Joaquin Caballero.

Vitklädda människor har samlats på torget Plaza de Cibeles i Madrid för att demonstrera för en dialog mellan Katalonien och den spanska regeringen.
Vitklädda människor har samlats på torget Plaza de Cibeles i Madrid för att demonstrera för en dialog mellan Katalonien och den spanska regeringen. Vitklädda människor har samlats på torget Plaza de Cibeles i Madrid för att demonstrera för en dialog mellan Katalonien och den spanska regeringen. Bild: EPA-EFE/Victor Lerena katalonien

Demonstranterna höll upp skyltar med texten ”Ska vi tala?” i ett försök att uppmana till dialog.

Vitklädda demonstrerar för dialog i Madrid.
Vitklädda demonstrerar för dialog på torget Plaza de Cibeles i Madrid. Vitklädda demonstrerar för dialog i Madrid. Bild: AFP / Lehtikuva demonstration

Växande motsättningar

Spänningarna har ökat sedan katalanerna förra söndagen röstade för självständighet i en folkomröstning som den spanska regeringen ser som olaglig.

Nästan 900 personer skadades i sammandrabbningar mellan människor som försökte rösta och polis som hade skickats till Katalonien från övriga delar av Spanien.

Kravallpolis står i vägen för en folkmassa som försöker ta sig till vallokaler i Katalonien.
Kravallpolis står i vägen för en folkmassa som försöker ta sig till vallokaler i Katalonien. Kravallpolis står i vägen för en folkmassa som försöker ta sig till vallokaler i Katalonien. Bild: EPA-EFE/Alberto Estevez Katalonien,självständighet,folkomröstningar

Katalonien säger att omkring 90 procent av de röstberättigade röstade för självständighet. Valdeltagandet låg på omkring 40 procent.

Opinionsmätningar visar att en liten majoritet av katalanerna vill att regionen förblir en del av Spanien. Deras protester har ändå överskuggats av separatisternas massdemonstrationer.

Källor: Reuters, Radio Television Espanola

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes