Hoppa till huvudinnehåll

Kim Walls huvud hittades i havet

Dykare från den danska Beredskapsstyrelsen den 23 augusti i närheten av den plats där Kim Walls överkropp hittades.
Arkivbild. Dykare från den danska Beredskapsstyrelsen den 23 augusti i närheten av den plats där Kim Walls överkropp hittades. Dykare från den danska Beredskapsstyrelsen den 23 augusti i närheten av den plats där Kim Walls överkropp hittades. Bild: EPA-EFE/MARTIN SYLVEST DENMARK OUT kim wall

Den danska polisen har hittat flera kroppsdelar i sökandet efter den döda svenska journalisten Kim Wall.

Under dykningar på fredagen hittade man förutom kroppsdelar också kläder och en kniv i olika påsar, berättade förundersökningsledaren Jens Møller på en presskonferens på lördagsförmiddagen.

Dykningarna utfördes utanför Avedøre Holme, ungfär en och en halv kilometer från den plats där Kim Walls torso tidigare hittades.

Dykare från den danska Beredskapsstyrelsen den 23 augusti i närheten av den plats där Kim Walls överkropp hittades.
Dykare från den danska Beredskapsstyrelsen har hjälpt polisen med efterforskningarna. Dykare från den danska Beredskapsstyrelsen den 23 augusti i närheten av den plats där Kim Walls överkropp hittades. Bild: EPA-EFE/MARTIN SYLVEST DENMARK Kim Wall

Polisen har hittat ett huvud och två ben, som har identifierats som Kim Walls. Huvudet identifierades med hjälp av tandavtryck.

Polisen har ännu inte kunnat fastställa någon dödsorsak. De nya fynden studeras nu på Rättsmedicinska institutet i Köpenhamn.

"Madsens berättelse håller inte"

Kim Wall försvann under en ubåtsfärd tillsammans med den danske uppfinnaren Peter Madsen den tionde augusti. Madsen sitter häktad misstänkt för mord.

Jens Møller säger att de nya fynden är ett genombrott i utredningen, eftersom skadorna på kroppsdelarna som nu hittades inte stämmer överens med det som Madsen har berättat.

Enligt Jens Møller finns det till exempel inga frakturer på huvudet som hittades.

Förundersökningsledaren Jens Møller på en presskonferens på lördagsförmiddagen.
Förundersökningsledaren Jens Møller på presskonferensen på lördagsförmiddagen. Förundersökningsledaren Jens Møller på en presskonferens på lördagsförmiddagen. Bild: AFP / Lehtikuva Kim Wall

Madsen har förklarat att Kim Wall dog efter att ha fått ubåtens lucka i huvudet. Han säger att han fick panik och begravde Kim Wall i havet, men han har tidigare nekat till att han skulle ha styckat kroppen.

Den mordmisstänkte Peter Madsen har inte uttalat sig om de senaste fynden, enligt polisen.

Madsens advokat ligger lågt

I ett sms till TT skriver Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark att hon inte vill kommentera polisens nya information.

- Jag har informerats om fyndet, men jag har ännu inte tagit emot material och dokument. Vi har ett rättssamhälle och eventuella bevis ska bedömas av en domstol när den tiden kommer, om det väcks åtal.

Källor : Aftonbladet, Sveriges radio, FNB

Läs mera:

Vad hände egentligen med Kim Wall?

Leende i solnedgång står hon bredvid Peter Madsen i hans egenbyggda ubåt. Sex timmar senare anmäls Kim Wall saknad och Peter Madsen häktas misstänkt för att ha vållat hennes död. Men vad hände däremellan? Yle publicerar SVT Nyheters artikel som går igenom det man vet hittills.

Läs också