Hoppa till huvudinnehåll

Kulturfondens toppjobb lockar många sökande - Wallin försäkrar: Ingenting är uppgjort på förhand

Stefan Wallin kansanedustaja eduskunta
Kulturfondens styrelseordförande Stefan Wallin kallar jobbet som Kulturfondens vd för ett av Svenskfinlands mest attraktiva yrken. Han tror på många bra namn i slutet av ansökningstiden. Stefan Wallin kansanedustaja eduskunta Bild: Jouni Immonen / Yle riksdagsledamöter

Svenska Kulturfonden har redan börjat få in ansökningar till det nyligen lediganslagna jobbet som verkställande direktör. ”Svenskfinlands mest attraktiva jobb” väntas locka många sökande, men de förhandsfavoriter som Svenska Yle talat med är försiktiga med att uttala sig.

Söndagen den 1 oktober annonserade Svenska Kulturfonden ut jobbet som efterträdare till nuvarande direktören Leif Jakobsson.

Bara fem dagar senare har de första ansökningarna börjat rulla in.

Kulturfondens styrelseordförande Stefan Wallin avslöjar ändå inte exakt hur många som sökt jobbet.

- Det har kommit in ett antal ansökningar. Men det är ännu två veckor kvar av ansökningstiden så det säger inte speciellt mycket i det här skedet.

Makt över miljonerna lockar

”Svenskfinlands mest attraktiva jobb” söktes av 46 personer senast det utannonserades år 2012. Wallin räknar med att intresset blir lika stort den här gången.

- Jag har nog räknat med att det blir många goda sökande. Det här är ett av Svenskfinlands attraktivaste jobb, som dessutom ganska sällan lediganslås, säger Wallin.

Med jobbet kommer ett stort ansvar. Den verkställande direktören ansvarar bland annat för den årliga utdelningen som ligger på ungefär 34 miljoner euro.

Utdelningen har ökat stadigt under 2000-talet. De senaste åren har bidragen blivit färre men summorna som delas ut har vuxit.

leif jakobsson i minglet under pausen i musikhuset under svesska kulturfondens storsatsning spegling - 100 år av finlandssvensk musik gick av stapeln 11.3.2017
Leif Jakobsson har varit Kulturfondens direktör sedan 2012. Han skulle ha haft möjlighet att förlänga sitt fem år långa kontrakt men valde att lämna chefsjobbet. leif jakobsson i minglet under pausen i musikhuset under svesska kulturfondens storsatsning spegling - 100 år av finlandssvensk musik gick av stapeln 11.3.2017 Bild: Christoffer Ryhanen leif jakobsson

Men med stort ansvar kommer också en saftig lön. Enligt de senaste årens skatteuppgifter finns kulturfondens vd med i den finlandssvenska lönetoppen med årliga förvärvsinkomster på över 160 000 euro.

Johan Johansson överväger: ”Alla som jobbat med kultur i Svenskfinland har tänkt tanken”

Svenska Yle har försökt nå de personer som tippas bli förhandsfavoriterna till uppdraget. En av dem är Johan Johansson, direktör för Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar.

Johansson säger att han inte ännu tagit ställning till om han ska söka jobbet, men att han överväger.

I de här sammanhangen brukar det vara kod för att man de facto kommer att söka jobbet.

- Det är självklart att alla som jobbar med finlandssvenska frågor, medborgarsamhället eller kultur, har noterat att de söker en verkställande direktör. Jag har noterat det och jag överväger, säger Johansson

Johan Johansson
Johan Johansson håller med Stefan Wallin, Kulturfondens vd är en av de mest attraktiva posterna i Svenskfinland. Johan Johansson Bild: Folkhälsan/Laura Mendelin johan johansson

- På någon nivå är säkert alla intresserade av det här jobbet. Direktörsjobbet vid Svenska Kulturfonden för till de fem mest intressanta jobben i Svenskfinland.

Johansson var Svenska folkpartiets partisekreterare 2010-2015.

Kryptiska svar och raka nej bland förhandsfavoriter

Ett annat namn som cirkulerat i förhandstippningarna till vd-jobbet är Martina Harms-Aalto, verksamhetsledare för Finlandssvenskt samarbetsforum och tidigare innehållsdirektör vid KSF Media.

Något klart svar får vi ändå inte av henne.

- Jag säger samma sak som jag säger åt alla andra: jobbet som Kulturfondens vd är ett av Svenskfinlands viktigaste jobb. Jag kommer inte att meddela åt någon om jag söker eller inte.

Martina Harms-Aalto.
Martina Harms-Aalto Martina Harms-Aalto. Bild: Yle / Ted Urho tisdagssnackare

Som många andra vi talat med är Harms-Aalto noga med att poängtera en hur viktig post vd-jobbet är för Svenskfinland.

- Jag hoppas det blir många goda namn. Ju större startfält det är desto bättre.

Också Wivan Nygård-Fagerudd, styrelseordförande för Svenska Folkskolans vänner, nämns snabbt då potentiella direktörer kommer på tal.

I ett mejl till Svenska Yle vill hon ändå slå hål på spekulationerna.

- Som svar på frågan om jag kommer att söka: nej.

Wivan Nygård-Fagerudd
Wivan Nygård-Fagerudd. Wivan Nygård-Fagerudd Bild: Yle/Amanda Bieber nygård-fagerudd

Mary Gestrin, kommunikationsrådgivare vid Nordiska ministerrådet och tidigare chef vid Svenska Yle, blir förvånad över frågan om hon söker vd-jobbet

- Det har jag nog inte tänkt på faktiskt, säger Gestrin.

Jag talade nyss med en förhandsfavorit (Johan Johansson) som sade att alla som jobbat med finlandssvenska frågor någon gång tänkt tanken?

- Det är klart att man tänkt på det någon gång.

Så du kommer inte att söka jobbet?

- Åtminstone har jag inte tänkt på det just nu, säger Gestrin.

Mary Gestrin
Mary Gestrin var webbutgivningschef på Yle fram till år 2014. Mary Gestrin Bild: Yle/Seppo Sarkkinen radio vega otro

Svenska Yle har också försökt nå tidigare vd:n Berndt Arell och Hanaholmens vd, styrelseproffset Gunvor Kronman, utan att lyckas.

Politiker och mediechefer inte tända på jobbet

De flesta personer Svenska Yle når är noga med att poängtera hur viktig Svenska Kulturfondens vd är, både för det svenska språket och för den svenska kulturens framtid.

Men samtidigt ger majoriteten ändå ett rakt nej på frågan om de söker, eller funderat på att söka, jobbet.

Bland dem finns Folktingssekreterare Markus Österlund, Svenska Teaterns före detta chef Johan Storgård, Marit af Björkesten som för tillfället basar för Yles finska nyhetsverksamhet, KSF Medias tidigare chefer Jens Berg och Barbro Teir och SFV:s kanslichef Johan Aura.

Teaterchef Johan Storgård i andra våningens foaje
Svenska Teaterns före detta chef Johan Storgård säger att han inte hunnit tänka på att söka jobbet som Kulturfondens vd. Han tillägger ändå att det är en viktig post med tanke på svenskans framtid i Finland och den svenska kulturens riktning. Teaterchef Johan Storgård i andra våningens foaje Bild: Yle/Helena von Alfthan Svenska Teatern,Johan Storgård

Också SFP-politikerna Carl Haglund, Marcus Rantala och Eva Biaudet säger att de inte kommer att söka vd-posten.

Man eller kvinna? Kultur- eller businessmänniska?

Men vilken typ av verkställande direktör är det då Svenska Kulturfonden vill ha?

Styrelseordförande Stefan Wallin är försiktig och hänvisar till platsannonsen. Där står det bland annat att direktören både ska ha en högre högskoleexamen, god ledarskapserfarenhet och bred kunskap om utbildning och kultur i hela Svenskfinland.

Men visst har personligheten också betydelse.

- Upplevelsen man får av att intervjua en person ansikte mot ansikte har också betydelse. Personligheten, entusiasmen och förmågan att jobba visionärt och så vidare. Det är en ganska stor bit man ska ta hänsyn till, säger Wallin.

Sedan 2003 har fonden styrts av Krister Ståhlberg, Berndt Arell och nu senast Leif Jakobsson.

Blir det en kvinna den här gången ?

- Det kan ingen säga. Det är omöjligt att säga och i annonsen har vi inga krav på kön, säger Wallin.

”Finns inga dolda agendor”

Wallin vill däremot vara tydlig med att rekryteringsprocessen inte är uppgjord på förhand.

Det här har Wallin gjort klart både för Kulturfondens personal, styrelse och den rekryteringskonsult som man den här gången valt att ta hjälp av.

- Det finns inga dolda agendor. Det finns inga gräddfilar, inga sidospår, inga personer som har vidtalats eller övertalats. Alla är på samma startlinje. Bordet är fullständigt tomt.

Något exakt datum för när den nya verkställande direktören utses finns ännu inte. Enligt Wallin klarnar det ”på någon sida av årsskiftet”.

Också tidtabellen för när den nya direktören inleder sitt jobb är flexibel. Mot slutet av våren 2018 kommer den nya vd:n att jobba jämsides med avgående direktören under en kort period.

I praktiken tar den nya vd:n över ansvaret den 1 juni 2018.

För att skapa en uppfattning om intresset för ”Svenskfinlands mest attraktiva jobb” har Svenska Yle ringt upp personer inom den svenskspråkiga stiftelsevärden samt ett antal andra potentiella vd-kandidater.

Personerna vi kontaktat har valts både utgående från vilka jobb de tidigare haft inom kultur på svenska i Finland och med hjälp av tips på troliga förhandsfavoriter.

Artikeln korrigerad 7.10 klockan 17:40. En tidigare version av artikeln gav ett felaktigt intryck av att Stefan Wallin skulle ha använt uttrycket "Bästa broder-nätverk" i sina kommentarer till Yle Nyheter.