Hoppa till huvudinnehåll

Norsk organisation: Nobelstiftelsen finansierar vapen och kolbolag – ”En paradox att de samtidigt delar ut fredspris”

Norska stortinget med Nobelmedalj.
Norska stortinget med Nobelmedalj. Bild: Wikimedia Commons Norge,Stortinget,Norska Nobelkommittén,Nobelpris,Nobels fredspris

En norsk organisation har grävt i Nobelstiftelsens investeringar, och hittat flera kontroversiella bolag. På organisationens lista finns till och med bolag som deltar i produktionen av kärnvapen.

- Det är en paradox att de delar ut fredspris till klimatkämpar och människorättsaktivister, men på andra sidan är med och finansierar det prisvinnarna kämpar mot, säger den norska organisationen Framtiden i våre hender till NRK.

Det är Framtiden i våre hender som, med utgångspunkt i Nobelstiftelsens egna rapporter, har grävt fram information om de fonder stiftelsen har investerat i.

På listan finns bland annat bolag som producerar vapen, tobak och fossila bränslen. Där finns också bolag som är inblandade i internationella konflikter och undersöks för brott mot internationella regler om krig.

- Vi har funnit en räcka problematiska investeringar, bland annat SAAB som producerar vapen, tobaksbolag som British American Tobacco samt starkt förorenande kolföretag som RWE, säger ledaren för Framtiden i våre hender Anja Bakken Riise till Svenska Yle.

Hon säger att det organisationen har grävt fram bara är toppen på isberget.

Pengar är investerade i vapen. Vi talar här om samma pengar som Alfred Nobel önskade att skulle gå till arbete för reduktion av militärstyrka.― Anja Bakken Riise

Framtiden i våre hender gick ut med listan över kontroversiella bolag som Nobelstiftelsen har investerat i på fredagen, samma dag som Nobels fredspris delades ut.

Priset gick till antikärnvapenkampanjen ICAN, men enligt organisationen verkar Nobelstiftelsen samtidigt ha investerat i bolag som Airbus, Boeing, Safran och Northrop Grumman Corp. De här bolagen har bland annat den norska oljefonden slutat investera i på grund av deras inblandning i produktionen av kärnvapen.

- Vi kräver att Nobelstiftelsen bekräftar eller tillbakavisar om de har placeringar i bolag som producerar kärnvapen. Det vill jag tro att också den nya fredsprisvinnaren är intresserad av att veta, säger Bakken Riise.

Gav Al Gore fredspriset - investerar i kol

Nobelstiftelsen har dåliga etiska riktlinjer och en väldigt begränsad öppenhet, enligt organisationen.

Förutom vapentillverkare ligger Nobelstiftelsens pengar också i stora kolbolag, enligt rapporten. Det här trots att Nobelstiftelsen år 2007 tilldelade Al Gore och FN:s klimatpanel fredspriset för deras kamp mot klimatförändringen.

- Det är en enorm paradox att stiftelsen nu, hela tio år senare, är tätt inne i den industri som i stor grad förorsakar klimatödeläggelsen, säger Anja Bakken Riise.

"Vi är en liten spelare"

Nobelstiftelsen, som har sitt säte i Sverige, kan inte svara på NRK:s fråga om de har investeringar i vapen, kolkraft och tobak.

Direktören Lars Heikensten försäkrar ändå att stiftelsen har höga etiska krav. Han förklarar de ifrågasatta investeringarna med att Nobelstiftelsen är en ”liten spelare” jämfört med till exempel den norska oljefonden.

- Vi arbetar därför inte aktivt med att välja enskilda bolag, utan gör investeringarna genom fonder.

Artikeln har uppdaterats 7.10.2017 klockan 16.20 med Anja Bakken Riises kommentarer till Svenska Yle.

Läs mera:

Nobels fredspris till antikärnvapenkampanjen ICAN

Nobels fredspris går i år till antikärnvapenkampanjen ICAN (Abolish Nuclear Weapons) - en internationell paraplyorganisation bestående av över 450 organisationer i över hundra länder.
ICAN strävar efter att förbjuda kärnvapen.