Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt många bränder i spannmålstorkar i Östnyland - höstregnet är boven

spannmålstork i sibbo
spannmålstork i sibbo Bild: YLE/Stefan Härus spannmålstork

Bränderna i sädestorkar har varit fler i Östnyland än i medeltal. Orsaken kan vara att de i år arbetar speciellt hårt i och med att det på grund av regnen är så stora mängder spannmål som behöver torkas.

- De snurrar på dygnet runt, så våra torkar pressas nog hårt just nu. Säden är våt och det är kallt ute, så det är inte konstigt att det uppstår tekniska problem, säger jordbrukare Johan Cederberg i Pernå.

Det var i torsdags som det började brinna i Cederbergs tork.

- Det var en relä eller ett så kallat vaktöga som inte fungerade som det borde vilket resulterade i att det började pyra, säger Cederberg.

Tork i Jackarby
Tork i Jackarby Bild: Yle/Carmela Walder jackarby

Branden begränsad till ett litet område

Torken klarade sig och säden likaså. Det var ett litet område i pannrummet där det brann så Cederbergs tork snurrar på igen.

Jordbrukare Johan Cederberg säger att torken kommer att få jobba hårt i ännu en hel vecka. Alla åkrar är tröskade och en del säd väntar på torkning.

- Säden finns nu i kallufttorkarna, där den bara förvaras som i ett mellanlager. Jag räknar med att allt är torkat den 15 oktober - det vill säga om det går som på bio, säger Cederberg.

vilja, maatalous
Ännu finns det skördetröskor ute på åkrarna i väntan på uppehållsväder och sol. vilja, maatalous Bild: Antti Haanpää / Yle Skördetröska

Samband med stora mängder mycket våt säd?

I år har bränderna i östnyländska spannmålstorkar överskridit medeltalet.

- I Östnyland brukar i medeltal en spannmålstork per år fatta eld, men sällan brinner de ner till grunden. Oftast handlar det om en mindre glödbrand, säger brandinspektör Göran Forssell vid Räddningsverket i Östra Nyland.

Kan orsaken vara att torkarna i år går på högvarv eftersom den skördade säden i år är exceptionellt våt?

- Jag vågar inte bekräfta det, men det kan nog hända att det finns ett samband. Risken är att torkarna utsätts för mera störningar i sitt maskineri eftersom de är i gång så mycket och så länge, säger Forssell.

Åker med vete.
Jordbrukarna har haft bråda dagar vid uppehållsväder. Åker med vete. Bild: Yle/Jonas Blomqvist åkrar,landsbygd,sädesslag,sädesåker

Torkens termostat är akilleshälen

Sällan handlar det dock om att hela torken brinner ner. Det är mera fråga om säd som pyr eller ett avgränsat område i pannrummet.

- Spannmålstorkarna består ju av i huvudsak betong, stål och plåt men om torken är av äldre datum och byggd i trä eller inbyggd i en ladugård, så är ju risken högre för en större brand, säger Forssell.

Oberoende av torkens byggnadsmaterial, så kan ändå säden brinna upp.

- Om torkugnens termostat krånglar eller om det läcker in säd i torkugnen, så kan säden börja pyra. Det här är nog de vanligaste orsakerna. Det är där elden tar fart, säger Forssell.

Trappa i en tork
Inte mycket är av trä i moderna torkar, medan äldre torkar kan vara byggda helt i trä. Trappa i en tork Bild: Yle/Carmela Walder jackarby

Torkarna kräver övervakning

Torkugnarna har ett säkerhetssystem som gör att temperaturen inte ska kunna stiga för mycket, men om termostaten får något fel kan det lätt hända att temperaturen överstiger gränsvärdet.

- Det kan också hända att det av någon anledning bildats ett hål i värmepannan så att elden kommer till att blåsa ut den vägen, förklarar Forssell.

Brandinspektör Göran Forssells råd till jordbrukarna en exceptionellt våt höst som den här, är att hålla tekniken i skick.

- Det är viktigt att serva torkugnarna regelbundet, hålla brandsläckarna i skick, granskade och redo och att själv hålla ett vakande öga på procedurerna, säger Forssell.

spannmålstork i sibbo
Spannmålstork och -silo. spannmålstork i sibbo Bild: YLE/Stefan Härus spannmålstork