Hoppa till huvudinnehåll

Ryska aktivister firar Putins 65-årsdag med landsomfattande protester

Den fängslade oppositionsedaren Aleksej Navalnyj uppmanar sina anhängare att delta i landsomfattande protester
Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppmanar sina anhängare att delta i landsomfattande protester Den fängslade oppositionsedaren Aleksej Navalnyj uppmanar sina anhängare att delta i landsomfattande protester Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV Aleksej Navalnyj,Ryssland

Aktivister som stöder den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har demonstrerat i många ryska städer på president Vladimir Putins 65-årsdag.

Navalnyj själv sitter i fängelse som bäst efter att han dömdes till 20 dagars fängelse för att ha manat sina anhängare att hålla olagliga sammankomster.

Protesterna började i förmiddag finsk tid i flera sibiriska städer som Ulan Ude, Barnaul och Samara som ligger vid floden Volga

– Skam skam , ropade några av Navalnyjs anhängare i Samara när polisen grep en äldre dam bland dem som försökte delta i protesten.

Kravallpolis gick till attack på många håll såsom i Moskva där över 700 demonstranter greps
Oppositonsdemonstranter angreps av kravallpoliser i i flera städer i somras, bland dem Moskva Kravallpolis gick till attack på många håll såsom i Moskva där över 700 demonstranter greps Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV Aleksej Navalnyj,moskva

Planerade protester i ett åttiotal städer

Protester har planerats i ett åttiotal ryska städer trots att demonstrationer har bannlysts på många håll, särskilt i storstäder i västra Ryssland.

I Ulan Ude, Kemerovo och Barnaul genomfördes protesterna utan att polisen ingrep.

Vad som helst kan hända när unga människor samlas, de har ingenting att förlora― Aktivisten Polina Kostljeva

I Kemerovo hade aktivisterna inte fått något demonstrationstillstånd och endast en handfull aktivister vågade ställa sig framför centralstationen för att kräva att Navalnyj får ställa upp i presidentvalet i mars nästa år.

Vladimir Putin vid G20-mötet i Hamburg
President Vladmir Putin har hyllats i rysk tv på sin 65-årsdag Vladimir Putin vid G20-mötet i Hamburg Bild: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO /EPA Vladimir Putin,Ryssland,presidenter,G20

Några hundra i Moskva

Den största protesten ska hållas i kväll i Putins hemstad Sankt Petersburg, där presidenten samtidigt firar sin 65-årsdag.

Aleksej Navalnyj skulle själv delta i protesten i Sankt Petersburg, men han har alltså fängslats igen för 20 dagar.

I Moskva hade aktivisterna inget tillstånd för protesten, men några hundra Navalnyj-anhängare vågade sig ändå ut i stadskärnan vid lunchtid.

I Sankt Petersburg skall aktivisterna likaså promenera tillsammans på gatorna för att undkomma demonstrationsförbudet.

Journalisten Anna Politkovskaja sköts ihjäl i sin egen trappuppgång för exakt sju år sedan
Ryska aktivister minns idag journalisten Anna Politkovskaja som sköts ihjäl i sin egen trappuppgång för exakt elva år sedan Journalisten Anna Politkovskaja sköts ihjäl i sin egen trappuppgång för exakt sju år sedan Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV anna politkovskaja

"Vad som helst kan hända"

Aktivisten Polina Kostljeva som leder Navalnyjs kontor i Sankt Petersburg vågar inte förutspå vad som kan hända i kväll om oppositionsaktivister trotsar myndigheterna.

- Vad som helst kan hända när unga människor samlas, de har ingenting att förlora, säger Kostjleva.

Polisen har utfört tillslag mot Navalnyjs kontor i Moskva och i flera andra städer och flera av hans viktigaste medarbetare har gripits i Sankt Petersburg, Stavropol och i Moskva.

För många regimkritiker i Ryssland är dagen också en minnesdag för det har idag gått elva år sedan journalisten Anna Politkovskaja mördades i sin egen trappuppgång i Moskva.

Putins talesman säger att presidenten firar födelsedagen med sina anhöriga men att han också ska leda det nationella säkerhetsrådets möte om aktuella frågor.

Officell rysk tv har visat hur Putin har gratulerats av presidentkolleger från forna Sovjetstater som Armenien, Kazakhstan, Kirgisistan och Vitryssland.

Läs också