Hoppa till huvudinnehåll

"Sverigefinländarna sågs inte heller med blida ögon i Finland"

Pixel - Svinalängorna
Arkivbild. Pjäsen Svinalängorna om livet som Sverigefinländare som sattes upp på Wasa teater 2009. Pixel - Svinalängorna Bild: Jan Ericsson 6587 0216 000

Kristian Borg, barn till två Sverigefinländare ger ut sin bok "Finnjävlar" på finska. Boken som kom ut förra året är en antologi där sexton skribenter med sverigefinsk bakgrund beskriver sina upplevelser av att leva som finskättling i Sverige.

- Det ska bli jättespännande att se hur debatten blir i Finland. Jag vet inte alls hur den kommer att tas emot.

- Sverigefinländarna sågs inte med blida ögon då det begav sig i Finland på 80-talet, fortsätter Borg, så det kanske även finns ett trauma eller sår här, att det här är någonting vi behöver prata om.

Stereotyperna lever kvar

Boken fick sin början då Borg studerade filmvetenskap och upptäckte att stereotyperna om Sverigefinländarna fortfarande levde kvar i dagens filmer.

- Finnarna var antingen aggressiva eller tröga. En annan stereotyp var att finnarna arbetade väldigt hårt.

kristian borg
Kristian Borg kristian borg kristian borg, finnjävlar

- Visst finns en viss sanning bakom stereotyperna, det finns finnar som dricker. Men stereotyper är förenklade bilder. De är farliga för att vi tror att alla är sådana.

För Borg var det mycket upprörande att inse att de gamla stereotyperna fortfarande lever kvar i det svenska samhället. Då han kontaktade andra med sverigefinsk bakgrund, upptäckte han att de delade liknande upplevelser av både skam och stolthet över sitt ursprung.

Boken Finnjävlar
Boken Finnjävlar Boken Finnjävlar finnjävlar, bok, anotologi

Diskrimineringen lever kvar

Då filmen Jägarna 2 kom ut i Sverige väckte porträtteringen av sverigefinländare som aggressiva och tröga i filmen uppmärksamhet.

Det här kan man också se som en del av den rasism som sverigefinländare får möta, att man ska kunna "ta det", att det inte är på allvar.

Filmens regissör försvarade sig genom att säga att han egentligen velat porträttera romer i filmen, men eftersom han då skulle ha blivit stämplad som rasist, valde han att porträttera sverigefinländare istället i filmen. Det här upprör Borg.

- Det tycks fortfarande vara okej att porträttera sverigefinländare på ett stereotypt sätt och det här tycker jag att man måste reagera på.

Det händer också att den diskriminering som sverigefinländare möter inte tas på allvar och skämtas bort.

- Det här kan man också se som en del av den rasism som sverigefinländare får möta, att man ska kunna "ta det", att det inte är på allvar. Men det är ju många som har lidit av det.

Borg fick själv ta emot gliringar i barndomen, förnedrande "Pekka-skämt", och också mycket värre saker än så.

Susanna Alakoski.
Susanna Alakoski har i sin bok Svinalängorna beskrivit livet som sverigefinländare. Susanna Alakoski. Bild: Elisabeth Ohlson Wallin Susanna Alakoski

Men i mitten av 2000-talet uppstod en våg av konstnärer, musiker och författare, som Susanna Alakoskis med boken Svinalängorna, Anna Järvinens sånger, och Nanna Huolmans film Kid Svensk, som lyfta fram Sverigefinländarnas erfarenheter i det svenska samhället.

- Det här väckte en medvetenhet som jag nu vill samla i boken.

Ruotsinsuomalainen muusikko, laulaja ja taiteilija Anna Järvinen, Tukholma, 6.10.2017.
Anna Järvinen har blivit en viktig röst för Sverigefinländarna genom sin musik Ruotsinsuomalainen muusikko, laulaja ja taiteilija Anna Järvinen, Tukholma, 6.10.2017. Bild: Jari Kovalainen / Yle Anna Järvinen,sverigefinländare

Visst har det skett en förbättring i Sverige medger Borg bland annat genom minoritetslagstiftning, som ska förhindra diskrimineringen.

- Men det finns fortfarande väldigt mycket kvar att göra, det är inte alltid lagen efterföljs. Visst, vi hör inte "finnjävlar" på skolgården, men det finns ännu problem.

Stolt över sitt ursprung

Mellan 1950 och 1980-talet flyttade 400 000 finländare till Sverige. I dag räknar man med att det finns 700 000 med finländskt påbrå i Sverige.

Finländarna har klättrat på den rashierakiska stegen

I takt med att Sverige tagit in mer invandrare från andra delar av världen, har också sverigefinländarnas roll förändrats.

- Finländarna har klättrat på den rashierakiska stegen, förklarar Borg, så det är därför man inte ses på samma sätt i dag.

Bilden av Finland har också förändrats. I dag ser man landet som en del av väst.

Men att vara Sverigefinländare har inte bara varit negativt, tillägger Borg.

- Det är en väldigt stor styrka att vara tvåspråkig. Det här uppskattades inte på åttiotalet. Ibland så tänker jag på finska, ibland på svenska och det är verkligen en stor styrka att man har en insikt av att identiteter är flytande. Vi är inte bara finnar eller bara svenskar.

Finskheten lever kvar och letar nya former

Åt vilken håll den sverigefinska identiteten och kulturen kommer att utvecklas i Sverige återstår att de.

Det är mycket fokus på maten, tango och den typers saker.

- Jag är rädd att det finska språket ska tappa sin ställning ännu mer, men jag hoppas att boken kan hjälpa till och påminna andra och tredje generationen om vikten av att bevara språket.

Men samtidigt pågår en revitaliseringsrörelse och den svenska regeringen har som målsättning att stärka lagen ytterligare. Men den yngre generationen är svårflörtad då det handlar om att engagera dem i finska föreningar eller de finska kretsarna i Sverige.

- Det är på sätt och vis förståeligt att man inte söker sig till den finska sammanhangen, eftersom det till viss del är frågan om en konserverad finskhet från 70- och 80-talet som finns i en finsk förening. Det är mycket fokus på maten, tango och den typers saker. Det intresserar väl inte dagen ungdomar så mycket.

Antero Mertaranta, Maija Waris och Lina Puranen i tv-serien Finnomani
Lina Puranen jobbar för att föra fram den sverigefinska kulturen. Antero Mertaranta, Maija Waris och Lina Puranen i tv-serien Finnomani Bild: Sebastian Dahlstrand /SVT Finnomani svt

Men det finns också eldsjälar som jobbar för utvecklingen av den finska identiteten i Sverige. Borg lyfter fram Lina Puranen som också delat med sig av sina erfarenheter av att leva som sverigefinsk i hans bok.

- Lina är en superhjälte i de här sammanhangen. Hon för fram positiva sidor av Finland i Sverige. Hon har tagit dit finska band och ordnat festivaler som Mukulat (en tvåspråkig festival för sverigefinsk barnkultur reds. anm.) Så det är fantastiska initiativ som görs!

Kristian Borg besökte bokmässan i Åbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland