Hoppa till huvudinnehåll

Affärslokaler städas ur på gågatan Kungsgatan i Ekenäs

En bild på en folktom gågata. På höger sida står en skylt med texten "slutförsäljning".
Kungsgatan i centrum av Ekenäs ekade tom trots att solen tittade fram. En bild på en folktom gågata. På höger sida står en skylt med texten "slutförsäljning". Bild: Yle/Anna Björkqvist gågator,Ekenäs,Raseborg,affärer,affärer,shopping,bostadshus,gator,Västnyland,folktomt

Gågatorna sackar efter medan nätshopping och köpcentrum tar mer mark. För att butikerna ska överleva behövs fler kunder och nya strategier.

Utanför matbutikerna i Ekenäs är parkeringarna nästan fullsatta. Bara några kvarter bort på gågatan Kungsgatan går däremot de shoppingsugna att räkna på tio fingrar trots den fina höstdagen.

Under åren har flera företagare flyttat ut och in ur lokalerna på gatan. Nu står en del affärslokaler tomma och en del butiker har slutförsäljning.

Handeln har förändrats

Jeanina Enberg på inredningsbutiken Pentik är en av dem som säljer slut sina varor.

- Jag har av privata skäl bestämt mig för att göra något annat i livet. Men det är nog ingen som sticker under stol med att handeln har förändrats och att kundunderlaget i Ekenäs har ändrat.

En kvinna står vid ett bord med kärl som är uppradade till försäljning. I bakgrunden syns flera kärl som också är till försäljning i Butiken. Kvinnan är Jeanina Enberg.
Jeanina Enberg säljer slut varorna under två månader, sedan är det dags för henne att sadla om. En kvinna står vid ett bord med kärl som är uppradade till försäljning. I bakgrunden syns flera kärl som också är till försäljning i Butiken. Kvinnan är Jeanina Enberg. Bild: Yle/Anna Björkqvist Ekenäs,Västnyland,affärer,affärer,kärl,kungsgatan i ekenäs

Enberg anser att Ekenäs behöver en större inflyttning och fler jobb för att affärerna ska blomstra. Raseborgs invånarantal minskade år 2016 med 325 stycken. Totalt bodde det 28  077 personer i Raseborg i slutet av 2016.

Enligt Raseborgs stad flyttar invånarna till urbanare områden som Åbo och Helsingfors.

- I dagens läge behövs det också fler turister hit. Det behövs kanske en attraktion som drar fler turister för att handeln ska blomstra, säger Enberg.

"Kungsgatan död om 20 år"

Under åren har våra konsumentbeteenden förändrats. Enberg upplever att människor köper mera på loppis. Var vi handlar har även ändrat.

- Om det inte på 20 år kommer något ordentligt köpcentrum så dör de små byarna och centrumen ut oberoende, säger Tapio Viljanen som äger skoaffären Wild shoe.

Han menar att Ekenäs och Karis affärsutbud annars kommer att trappa ner på samma sätt som det har skett i Tenala och Pojo.

Därför önskar Viljanen att det skulle placeras ett ordentligt köpcentrum i Raseborg eller någonstans i närheten. Då har butikerna en chans att tävla mot Helsingforsregionen, anser han.

En bild på en man i blå rock som står mellan hyllor fyllda med skor. I bakgrunden hänger väskor på en vägg. Mannen är Tapio Viljanen.
Tapio Viljanens skobutik går bra på Kungsgatan. En bild på en man i blå rock som står mellan hyllor fyllda med skor. I bakgrunden hänger väskor på en vägg. Mannen är Tapio Viljanen. Bild: Yle/Anna Björkqvist skor,Ekenäs,Västnyland,Raseborg,gågator,företagare,skoaffärer,kungsgatan i ekenäs

- Det är lika i Hyvinge, Riihimäki och Forssa där jag har en kompis. Centrumet har dött ut där. Dit har det däremot sedan kommit köpcentrum, säger Viljanen.

Så skulle det då behövas ett köpcentrum i Norra hamnen?

- Norra hamnen bryr jag mig fanken i. Det lilla köpcentrumet som kommer dit är bara "småskrapel". Vi behöver ett ordentligt köpcentrum där det finns plats för våra butiker och inte bara en stor Citymarket, säger Viljanen.

En kajkant där ett större fartyg står ankrat. Till vänster syns nybyggda bostadshus.
Det är nu fritt fram att bygga ett köpcentrum i Norra hamnen. En kajkant där ett större fartyg står ankrat. Till vänster syns nybyggda bostadshus. Bild: Malin Valtonen / Yle Ekenäs,Västnyland,mäenpää byggnads ab

Planer på en stormarknad har redan diskuterats under många år. Jeanina Enberg tar inte direkt ställning till vilken påverkan en sådan kunde ha på Kungsgatan.

- Är det dagens trend? Då är det väl bara att leva i nuet. Ingen kan veta hur det är förrän den är fysiskt här, säger Enberg.

"Raseborg är för glesbebyggt"

Realistiskt sätt tror ändå Viljanen att Raseborg är för glesbebyggt för att locka ett ordentligt köpcentrum.

Ett köpcentrum skulle även innebära att Kungsgatan töms vilket många på gatan tycker skulle vara synd.

- Vi handlar i butiken och inte på nätet. Man blir ju bekant med de som säljer här, säger Carl Franck.

Handlar i större städer

Alla jag träffar är ändå medvetna om att större städer lockar.

- Mina vänner far och shoppar till Salo och Åbo och Helsingfors. Det finns ett större urval och unga kanske inte vill ha likadana kläder som kompisarna, säger Ekenäsbon Linda Bergman.

Hon handlar ofta sina kläder i hemlandet Lettland och ibland i Ekenäs.

En mamma och hennes dotter står på en gågata. Mamman bär en röd rock.
Linda Bergman och dottern Michelle brukar besöka Kungsgatan och Lejonparken då de befinner sig i centrum. En mamma och hennes dotter står på en gågata. Mamman bär en röd rock. Bild: Yle/Anna Björkqvist Ekenäs,Västnyland,kungsgatan i ekenäs

Även unga på gågatan håller med om att köpcentrum lockar.

- Unga som studerar i Åbo eller Helsingfors handlar det som de handlar i de städerna, säger Jakob Wiman.

En kvinna och en man på en gata.
Saara Suni och Jakob Wiman tror att många väljer att handla i större städer. En kvinna och en man på en gata. Bild: Yle/Anna Björkqvist Västnyland,Ekenäs,kungsgatan i ekenäs

Wiman köper mycket saker över nätet eftersom det är bekvämare. Det är han inte heller ensam om. Finländarna köper mycket på nätet, vilket till och med har lett till förluster för Posten.

Flera stänger

Klädkedjan Seppälä försattes i konkurs i september och butiken i Ekenäs har nu stängt. En annan klädaffär på gågatan säljer slut sina varor och leksaksaffären längst ned på gatan är redan tömd.

I gatans övre del står snart också ett affärsutrymme tomt då fotoaffären Fotofabriken meddelat på Facebook att de flyttar till en lokal vid torget.

Stockmanns varuhus i centrum av Helsingfors.
Stockmanns varuhus i centrum av Helsingfors. Bild: Mostphotos Stockmann,Stockmann (Helsingfors centrum),varuhus,Helsingfors

Lindex står än så länge säker men eftersom klädkedjan gick sämre än väntat är det oklart vad ägarföretaget Stockmann gör.

Uppsving i hälsobranschen

Företagare som säljer hälsoprodukter och tjänster som berör hälsan verkar ändå inte lida någon nöd.

Hur är det att vara företagare på Kungsgatan?

- Det är olika för alla branscher men för oss har det varit ett ganska bra år, säger Marielle Relander som driver hälsoshopen Melles.

Två kvinnor står vid en kassa i en butik. I bakgrunden syns hyllor med ekologiska produkter.
Laura Lundström och Marielle Relander. Två kvinnor står vid en kassa i en butik. I bakgrunden syns hyllor med ekologiska produkter. Bild: Yle/Anna Björkqvist gågator,hälsobutiker,Ekenäs,Västnyland,Ekologiska produkter,kungsgatan ekenäs

Hon tror att tror att människor har blivit mera medvetna och mer hälsosamma.

- Det har hänt mycket det senaste tio åren, säger Relander.

Hennes verksamhet har inte påverkats av att många numera handlar saker på nätet.

- Många kunder vill inte handla på nätet och många vill köpa direkt över nätet och få lite information om produkten och inte bara beställa, säger Relander.

Höga hyror

Det finns flera faktorer som spelar roll då det gäller Kungsgatans affärsverksamhet. Att bli företagare på Kungsgatan är inte nödvändigtvis lätt.

Att starta upp ett företag kräver lån vilket är svårare att få idag, säger Viljanen. Ett annat problem är de höga hyrorna i Raseborg.

- Hyrorna i Raseborg är ganska höga hyror för att vara så små byar. För samma peng får du i Helsingfors hyra likadana utrymmen. Så något är förvrängt, säger Viljanen.

en man går brevid ett skyltfönster som är tomt.
En större affärslokal står tom på Kungsgatan i Ekenäs. en man går brevid ett skyltfönster som är tomt. Bild: Yle/Anna Björkqvist skyltfönster,gågator,Ekenäs,Västnyland,kungsgatan i ekenäs

Jeanina Enberg anser inte att hyrorna är den stora boven.

- Nog ska hyresvärdarna få sina kostnader betalda.

Marknadsföring allt viktigare

Alla tre företagare anser att marknadsföringen har blivit allt viktigare.

- Man måste ha bra produkter och bra service. Det måste se fint ut och vara lockande, säger Marielle Relander.

Tapio Viljanen håller med om att ett bra utbud är en viktig byggsten.

- Sen måste man ha kampanjer och "bullra på" för att väcka upp människorna.

Ovanligt att betala direkt

Han betonar ändå att samma sak gäller överallt i Finland

- Det är inget fel på Raseborgsgänget.

Han har även märkt att olika betallösningar blir allt viktigare.

- Många vill betala på räkning och i rater. Tolv år har vi haft nätbutik och nio av tio beställningar är på räkning. I dag är det mera ovanligt att man betalar direkt, säger Viljanen.

Tror på en ljus framtid

De flesta på Kungsgatan tror ändå att gågatan kommer att finnas kvar - även med butiker.

- Här byggs så mycket nya hus. Nog blir det bra en vacker dag, nu är det lite paus, säger Magga Franck.

- Det har gått upp och ner tidigare också, fyller Carl Franck i.

En man och en kvinna står på en gågata brevid ett skyltfönster.
Magga och Carl Franck handlar inte så ofta kläder men de köper dem gärna i närregionen. En man och en kvinna står på en gågata brevid ett skyltfönster. Bild: Yle/Anna Björkqvist Västnyland,Ekenäs,kungsgatan i ekenäs

- Jag tror att det alltid kommer behövas och många flyttar tillbaka efter studierna, säger Jakob Wiman.

- Jag tror och hoppas att folk vill gå och handla och få personlig service. Vi har haft det bra och det är människor från andra regioner som handlar hos oss så jag tror nog att det finns hopp här, säger Marielle Relander.

Fast det blir tomt så kommer det nytt

Linda Bergman hoppas att Kungsgatan överlever, annars kommer det att bli mycket tystare i staden.

- Man ser ju ingen orsak att komma hit om det inte finns någonting här, säger Linda Bergman som flyttat från Hangö för att bo i en aktivare stad.

Kommer nytt

Tapio Viljanen låter framtiden utvisa men tror att ett köpcentrum behövs för att hålla kvar affärsverksamhet på orten.

Nu blir flera lokaler tomma men Enberg som har varit företagare i 13 år hoppas att det etableras nya företagare på gågatan. De lokaler som har blivit tomma har ofta snabbt hittat nya företagare.

- Fast det blir tomt så kommer det nytt.