Hoppa till huvudinnehåll

Hundratusentals demonstranter från hela Spanien demonstrerade i Barcelona

Demonstranter för ett enat Spanien samlades i Barcelona söndagen den 8 oktober 2017.
Demonstranter för ett enat Spanien samlades i Barcelona söndagen den 8 oktober 2017. Bild: EPA-EFE/MARTA PEREZ Katalonien,Spanien,demonstration

Hundratusentals människor demonstrerade i Barcelona i dag för ett enat Spanien och mot den katalanska regionala regeringens planer på att utlysa självständighet för Katalonien.

Folk från hela Spanien deltog i demonstrationen som hade sammankallats av den främsta anti-självständighetsgruppen i Katalonien, Societat Civil Catalana.

Den regionala polisen sade att 350 000 personer deltog i manifestationen, men arrangörerna talade om 930 000 deltagare.

Deltagarsiffrorna är på samma nivå som under de självständighetsdemonstrationer som arrangerats i Katalonien på senare år, skriver nyhetsbyrån AP.

Demonstration i Barcelona för ett enat Spanien
Demonstranter i Barcelona den 8 oktober 2017 Demonstration i Barcelona för ett enat Spanien Bild: EPA-EFE/MARTA PEREZ Barcelona,Spanien,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Många deltagare i söndagens demonstration bar på spanska, katalanska och EU-flaggor. Demonstrationen hölls exakt en vecka efter att den katalanska regeringen arrangerade en folkomröstning om självständighet för regionen.

Spaniens författningsdomstol har förbjudit folkomröstningen som betecknades som olaglig av den spanska regeringen.

De katalanska myndigheterna säger att 90 procent röstade för självständighet i omröstningen.

Sammanlagt 43 procent av de 5,3 miljoner röstberättigade deltog i omröstningen som stördes av polisräder mot vallokaler.

Demonstranter i Barcelona för ett enat Spanien
Demonstranter i Barcelona för ett enat Spanien Bild: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ Katalonien,Spanien,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Den spanska regeringen skickade tusentals poliser till Katalonien från övriga Spanien för att hindra människor från att rösta i folkomröstningen.

Kataloniens president Carles Puigdemont har lovat fortsätta att arbeta för självständighet. Han väntas tala inför det regionala parlamentet på tisdag.

Samtidigt har Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i en intervju för tidningen El Pais sagt att Katalonien kan fråntas sitt självstyre om regionen strävar efter att utropa sig självständighet.

Källor: AP, AFP

Läs mera:

Människor firade valresultatet i centrum av Barcelona natten mot måndagen.

Katalonien: 90 procent sade ja till självständighet

Resultatet av söndagens folkomröstning i Katalonien blev ett klart ja till självständighet. Drygt 42 procent av de röstberättigade ska ha deltagit i omröstningen. Det är oklart hur många som hindrades att rösta av spansk polis.

 • Riko Eklundh: Det finns roligare saker än träning

  Svårt att komma igång med träningen? Här är några tips.

  Skådespelaren Riko Eklundh är missnöjd med sin kondition. Därför har han antagit utmaningen att under en veckas tid träna målmedvetet och försöka hitta en konditionsform han skulle gilla.

 • Kolik - när skriket tar över babylyckan

  Kolik hos småbarn är tufft och saknar botemedel.

  Ibland blir den efterlängtade babytiden en tuff prövning. Vetskapen om att kolik hos småbarn är övergående kan kännas som en klen tröst när man befinner sig mitt i en vardag av skrik.

 • Tre kvinnor på toppministerposterna i Norge

  På fredag utses landets första kvinnliga utrikesminister.

  Försvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) utses på fredag formellt till utrikesminister i Norge, rapporterar Norges TV2 och NRK. Erna Solberg (H) är statsminister och Siv Jensen (FRP) finansminister.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes