Hoppa till huvudinnehåll

Nils Torvalds: Det ligger i Finlands intressen att gå med i Nato

SFP:s presidentkandidat Europaparlamentarikern Nils Torvalds anser att det säkerhetspolitiska läget och EU:s fördjupade utrikes- och säkerhetspolitik förutsätter att Finland går med i Nato. Den gamla diskussionen om ett ja eller nej till Nato är enligt Torvalds förlegad.

Nils Torvalds vill ha ett slut på "mumlandet" i den finska Nato-debatten. Dörren till ett medlemskap har stått öppen länge och nu menar han att det snart börjar vara dags att stiga in.

- Ryssland blir allt mer politiskt instabilt. De senaste demonstrationerna visar inte på ett särskilt stabilt eller demokratiskt styre. Å andra sidan har vi en president i Förenta staterna som inte heller har alla mumintroll i dalen.

USA:s president har inte alla mumintroll i dalen.― Nils Torvalds.

Enligt Torvalds visade både presidentvalet i Frankrike och förbundsdagsvalet i Tyskland på en större medvetenhet om att EU måste fördjupa sin gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.

- I den situationen tror jag alla ansvarsfulla politiker i Europa inser det som Angela Merkel redan sade för ett halvt år sedan: Vi måste stå mera på egna ben!

Ett nytt EU-försvar utanför Nato finns inte på kartan

Att EU skulle bygga upp en ny egen försvarsallians parallellt med Nato är enligt Torvalds inte möjligt.

Den stora frågan blir därför på vilket sätt EU:s säkerhetspolitik ska jämkas samman med Nato, och här kommer Finland i framtiden att tvingas fatta ett beslut.

- Jag tror det är i finländska intressen att finnas med i den diskussionen och därför också med i Nato.

Att gå med i Nato är ändå inte någon populär idé bland finländare.

I en opinionsmätning som Taloustutkimus gjorde tidigare i år var det bara en femtedel som klart sade ja till Natomedlemskap.

Hälften av finländarna säger nej till militäralliansen och en tredjedel har ingen klar åsikt. Stödet för Nato har ändå ökat sedan 2013.

"Sverige och Finland går inte längre hand i hand"

Förutom det säkerhetspolitiska läget och valresultaten i Tyskland och Frankrike har också svensk politik påverkat Torvalds syn på Finlands Natomedlemskap.

- En tydlig signal kommer från det svenska Centerpartiet, som på sin partistämma avskaffade bindningen kring att Sverige och Finland ”hand i hand” skulle gå in i Nato eller "hand i hand” stanna utanför.

Torvalds ser det här som ett tecken på att Sveriges nästa regering kan vara beredd att gå med i Nato.

- Då kan vi inte bli på efterkälken, vi måste kunna fatta våra egna beslut.

Någon exakt tidtabell för när Finland eventuellt kunde gå med i militäralliansen vill Torvalds ändå inte spekulera kring.

Tog inte ställning i juni

Så sent som i somras, då det blev klart att Torvalds ställer upp som SFP:s presidentkandidat, ville han inte ta ställning till ett finländskt Natomedlemskap.

Han framhöll ändå att det är viktigt med en fungerande säkerhetspolitik för Finland.

Att Finland skulle vara på väg mot Nato på grund av säkerhetsläget är ändå ingen ny tanke för Nils Torvalds.

I Yles valkompass inför valet till Europaparlamentet 2014 sade Torvalds att Sverige och Finland inom tre eller fyra år kommer att ansöka om medlemskap i Nato om Ryssland inte återvänder till ett fredligt samförstånd.

Torvalds var inne på samma linje i Helsingin Sanomats valkompass.

Artikel uppdaterades 8.10 kl 16:00, med flera kommentarer av Nils Torvalds.

Läs mera:

SFP utnämnde Nils Torvalds till presidentkandidat: "Valet handlar inte om mig, utan om oss"

Europaparlamenterikern Nils Torvalds blir SFP:s kandidat i presidentvalet. Partidagen fattade ett enhälligt beslut i frågan vid sin partidag i Helsingfors idag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes