Hoppa till huvudinnehåll

Nu vill alla plocka svamp igen

Kantareller
Svampsäsongen har varit varierande, men god. Kantareller Bild: Yle/Monica Forssell kantarell

På matmässan i Åbo finns ett stånd som varken säljer något eller bjuder på något att äta. Ändå flockas mässbesökarna vid ståndet.

Ståndet tillhör Åbo svampsällskap, som med sin expertis och färska svamputställning bjudits in till mässan för att svara på besökarnas frågor och hjälpa med svampidentifiering.

- Många människor vill lära sig mer om svampar, så klart ut matsynpunkt, men de vill också lära sig att bättre känna igen svampar, berättar Jouni Issakainen, mångårig ordförande för Åbo Svampsällskap.

Roligt, enkelt och gratis

Att det blivit så populärt med svampar igen, tror Issakainen beror på flera saker.

Jouni Issakainen på Matmässan i Åbo.
Jouni Issakainen berättar om svamparna på utställningen. Jouni Issakainen på Matmässan i Åbo. åbo matmässa

- Det är lite som korsord. Man vill gärna utmana sig intellektuellt och försöka lära känna de olika svamparterna och skillnaderna mellan dem. Men så klart är det också gratis mat som finns i naturen.

Det finns också de som vill tjäna en slant på att sälja svamp, eftersom man inte behöver betala skatt på det.

- Men kanske vi också har gått tillbaka till våra rötter igen och vill njuta av det som naturen ger, tror Issakainen.

De unga vuxna har hittat tillbaka till naturen

Svampen är lätt att konservera och lagra, vilket gör den till en praktisk råvara. Dessutom är den närproducerad.

Bland äldre finländare finns det många som länge plockat svamp, men nu har också allt fler unga fått upp ögonen för svampplockning.

- Det är många som säger att de först varit ointresserade, men när de blivit lite äldre så upptäcker de det fina med att plocka svamp. Många kommer också in på svampplockandet genom trädgårdsintresset.

Putsa av och förrensa svampen innan du lägger den i korgen. Svampen är en blek taggsvamp.
Putsa av och förrensa svampen innan du lägger den i korgen. Svampen är en blek taggsvamp. Bild: YLE/Joakim Lax svampar,rensa,svampplockning,blek taggsvamp

Issakainen tror också att det kan vara fråga om en allmännare trend där man vill ha ett alternativ till det hektiska vardagslivet.

- Det har kanske också varit lite av en paus, där man under senaste år i samhället intresserat sig mycket för teknologi, datorer och tv och nu har man igen fått upp ögonen för naturen och vad den har att erbjuda.

Svampsäsongen god - men varierande

Man räknar med att mellan 1 och 2 procent av den matsvamp som finns i skogarna plockas, så svampen lär inte ta slut i skogarna fast de finns fler som plockar dem.

Svampskörden varierar från år till år beroende på väderleken och det ombytliga vädret har också satt sin prägel på årets skörd i Åboregionen.

- Det har varit ganska kyligt. Det regnade så pass mycket att det störde semesterfirarna, men ändå inte tillräckligt, skrattar Issakainen. Början av hösten var ganska torr.

En korg med karljohansvampar.
Det har funnits gott och Karl-Johanssvampar i höst. En korg med karljohansvampar. Stensopp,korgar,matsvampar,Karljohan,karljohansvamp

Skörden av karljohan var god i början av hösten och trots att vi är inne i oktober så finns det mycket olika svampar ännu att plocka i skogen.

- Det finns många arter att plocka, men mängderna är inte särskilt stora.

- Det finns mycket riskor. Till exempel pepparriskor har det funnits så mycket som man bara vill plocka. Så har det funnits soppar och kremlor. Och nu under senhösten har det kommit mycket trattkantareller.

Den varma hösten förlänger säsongen

Säsongen för trattkantareller och andra senhöstsvampar som blekgul slöjskivling fortsätter troligen ännu i flera veckor, eftersom de tål köld bättre än andra svampar.

- Ända till julen kan man plocka dem bara vädret inte är kallt och torrt. Det finns också de som har plockat trattkantareller under snön vid nyår!

Svampar i skogen
Trattkantareller Svampar i skogen Bild: Yle/Mikael Kokkola trattkantareller