Hoppa till huvudinnehåll

Resecentret i Karis blir ingen ny byggnad

Karis järnvägsstation.
Resecentret kommer att finnas till höger i bild. På samma område ska också bussar och taxin stå. Karis järnvägsstation. Bild: Yle/Minna Almark Karis,Västnyland,Järnvägsbroar,järnvägstrafik,tågtrafik,karis järnvägsbro

Karis nya resecenter kommer att bli en slags hållplats och inte en ny byggnad. På hållplatsen ska resenärer få information om tåg, bussar och taxi.

Resecentret kommer att ha tak och något slags vindskydd. Det byggs vid Bangatan där den nya tunneln under järnvägen ska gå.

Människor köar till bussen mot Hangö i Karis.
I framtiden ska bussresenärer hoppa på bussen vid Bangatan och inte vid Fokushuset. Människor köar till bussen mot Hangö i Karis. Bild: Yle/Malin Valtonen expressbus

Vid resecentret ska buss- och taxistationen finnas.

- Vi vet inte var vi ska anvisa ett väntrum. Villa Haga på andra sidan gatan kunde fungera. Det är lite öppet ännu, säger Jan Gröndahl som är teknisk direktör i Raseborg.

En karta över ett område där det ska byggas ett resecentrum.
Resecentret kommer att finnas på samma sida om järnvägen som matbutikerna. Siffran fyra visar var resecentret ska vara. En karta över ett område där det ska byggas ett resecentrum. Bild: Raseborgs stad Karis,karis resecenter

Gröndahl påpekar också att järnvägsstationen ligger på andra sidan järnvägen och den har nyligen renoverats.

Planen innehåller ingen ny byggnad

Det finns lite byggrätt i detaljplanen för området så det är i praktiken möjligt att bygga en mindre byggnad på runt 30 kvadratmeter.

Men planen för området som inkluderar en ny järnvägsbro, en tunnel och ett resecenter innehåller ingen ny byggnad, säger Gröndahl.

Karis järnvägsstation.
Järnvägsbron ska ersättas med en ny bro. På samma gång förlängs tunneln under järnvägen till Bangatan där ett resecentrum inrättas. Karis järnvägsstation. Bild: Yle/Minna Almark Karis,Västnyland,Järnvägsbroar,järnvägstrafik,tågtrafik,karis järnvägsbro

Eftersom det inte ska byggas någon ny byggnad slukar resecentret inte en stor del av projektets totala budget på 5,4 miljoner euro.

Exakt hur mycket pengar som viks till den här knutpunkten vid Bangatan kan Gröndahl inte säga i det här skedet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland