Hoppa till huvudinnehåll

Sångarting i regnigt Vasa

Körsångare samlade på torget i Vasa.
Regnet bet inte på sångarglädjen då manssångarförbundets sångargille hölls i Vasa. Körsångare samlade på torget i Vasa. Bild: Yle/Roger Källman körsång,sångarting 2017

269 sångglada herrar samlades under veckoslutet i Vasa för att delta i Finlands svenska manssångarförbunds sångarting. På programmet stod förstås en hel del sång, men också annan glad samvaro.

På fredagen övade körerna i sina vanliga konstellationer i Trefaldighetskyrkan. På kvällen var det så konsert i kyrkan, följt av fest med bastu.

På lördag morgon var det så samling och formell invigning av tinget på Vasa torg. En kort morgongymnastik, ledd av Mathias Smeds från värdföreningen Wasa sångargille avslutade den delen av programmet.

Fyra "nya" körer

Fredrik Kullberg såg fram emot lördagens program. Sångarna delades in i fyra körer, som på var sitt håll övade in två sånger, för att sedan i de nya konstellationerna uppträda på en kvällskonsert.

- Det är ett nytt och fräscht upplägg, det ser jag fram emot, säger Fredrik. Det blir roligt att sen höra vad de andra har gjort också.

Fredrik Kullberg.
Fredrik Kullberg. Fredrik Kullberg. Bild: Yle/Roger Källman Fredrik Kullberg

"Mingelkörerna", om man kallar dem så, är ett initiativ från teamet bakom årets Sångarting. Man ville att deltagarna skulle få möjlighet att lära sig något nytt, i stället för att bara uppträda med sina vanliga, inövade sånger.

- Samtidigt ville vi få folk ur bekvämlighetszonen och nu måste man sjunga med någon annan, säger Mathias Smeds som är hövding för sångartinget.

Mathias Smeds leder körsångarnas morgongymnastik.
Mathias Smeds ledde morgongymnastiken. Mathias Smeds leder körsångarnas morgongymnastik. Bild: Yle/Roger Källman Mathias Smeds

Körerna, med namnen Röd, Grön, Blå och Gul, leddes av fyra skickliga gästdirigenter: Pasi Hyökki, Hanna Kronqvist, Ian Plaude och Håkan Sund.

Håkan Masar och Hans Långbacka är medlemmar i Gamlakarleby Manskör. De sjöng i Kör Blå under Hanna Kronqvists ledning och övade bland annat in den norska sången "Når fjordene blåner".

- Hon är intressant och duktig och har gett oss mycket, säger Håkan om dirigenten efter förmiddagens pass.

Håkan Masar och Hans Långbacka
Håkan Masar och Hans Långbacka. Håkan Masar och Hans Långbacka Bild: Yle/Roger Källman hans långbacka

Hanna Kronqvist säger för sin del att arbetet med den för dagen nysammansatta kören gick utmärkt. Stämningen var rolig och koncentrerad.

- Alla kämpade mycket hårt. Det är lika spännande för både mig och för sångarna, säger hon om konceptet.

Dirigent Hanna Kronqvist leder en grupp manliga sångare.
Hanna Kronqvist. Dirigent Hanna Kronqvist leder en grupp manliga sångare. Bild: Yle/Roger Källman kördirigenter,hanna kronqvist

Kaj Grundström och Sam Hohenthal är medlemmar i kören Mariehamns Kvartetten. Kaj påpekar att det faktiskt var i Mariehamn som det första Sångartinget hölls, år 2003.

- Vi var initiativtagare och nu är vi här. Det är fint att få vara i Vasa.

Sam gick i skola i Vasa åren 1966-68, så det känns fint att få återse staden. Staden har förstås ändrats en hel del sen dess.

- Birra är borta, Elite är borta, men vi är här!

Kaj Grundström och Sam Hohenthal
Kaj Grundström och Sam Hohenthal. Kaj Grundström och Sam Hohenthal Bild: Yle/Roger Källman Sam Hohenthal

Läs också