Hoppa till huvudinnehåll

Sofia Sundqvist tävlar i världsmästerskap i yrkesskicklighet

Närvårdarstuderande Sofia Sundqvist undersökar patient vid yrkesskicklighetstävling
Närvårdarstuderande Sofia Sundqvist undersökar patient vid yrkesskicklighetstävling. Närvårdarstuderande Sofia Sundqvist undersökar patient vid yrkesskicklighetstävling Bild: Maria Nyberg Österbotten,Pedersöre,sofia sundqvist,WorldSkills Competition

Tisdagen den 10 oktober åker Sofia Sundqvist från Lepplax i Pedersöre till Abu Dhabi för att tävla i världsmästerskapen i yrkesskicklighet inom sjukvård.

Sofia Sundqvist är nyutexaminerad närvårdare. För henne var yrkesvalet självklart eftersom hon alltid velat jobba med människor. Hon har studerat vid Yrkesakademin i Bennäs.

Hon blev tillfrågad av lärarna inom sin bransch att delta i uttagningarna till världsmästerskapen i sin yrkesgren och hon beslöt att hon ska vara med och se hur det går.

- Det är roligt att känna att man är bra på sitt yrke.

Vårdsituationerna bedöms

Sofia Sundqvist kommer att representera Finland i grenen "Health and Social Care", hälso- och sjukvård och social omsorg.

Hur tävlar man då i hälsovård?

- Det är vanliga vårdsituationer som vi ska ta hand om. Det kan vara antingen på ett sjukhus, i hemvården eller på ett stödboende eller hälsovårdsmottagning. Det är olika situationer som vi ska hantera.

Sofia Sundqvist från Lepplax deltar i World skills tävlingen
Sofia Sundqvist. Sofia Sundqvist från Lepplax deltar i World skills tävlingen Bild: Yle/Kjell Vikman närvårdare,world skills

Patienterna spelas av skådespelare som fått direktiv om hur de ska bete sig och vilka åkommor de ska ha. Det är grundvården som bedöms.

- Man bedömer bemötande, aseptiken och ergonomin. Beroende på vilket slags fall jag har.

Nerver av stål

Sundqvist bedömer att en av hennes styrkor är att hon kan behålla lugnet även om hon skulle bli nervös.

- Man måste bara försöka andas.

Före tävlingarna som kör igång den 15 oktober tränar Sundqvist minst en gång i veckan på skolan. Där får hon hjälp med förberedelserna.

- Jag har haft olika sorters träning och hemma har jag förberett och läst på.

Vad skulle en vinst betyda för dig?

- Man utmanar sig själv. Man vet att man klarar av det här. Det är bara att göra sitt bästa.

Världsmästerskapen i yrkesskicklighet "Worldskills Abu Dhabi 2017" pågår mellan 15 och 18 oktober. Sofia Sundqvist är den enda finlandssvenska tävlande i det finländska landslaget som består av 27 tävlande.

Man väntar hundratusen besökare under de fyra dagar som tävlingen pågår.

Läs också