Hoppa till huvudinnehåll

Allmänt sopkärl för turisternas skräp har fungerat bra i Nagu – inget missbruk trots farhågor

Allmänt sopkärl i Nagu.
Turister kan lämna sitt brännbara avfall i sopkärlet intill Skärgårdsvägen i Nagu centrum. Allmänt sopkärl i Nagu. Bild: Stefan Friman/Pargas stad allmänt sopkärl i Nagu

Då de allmänna sopkärlen försvann i Nagu uppstod ett behov för ett allmänt olåst sopkärl för till exempel turister. Under sommarsäsongen gjordes ett försök med en container för brännbart avfall i Nagu centrum och det visade sig fungera bra.

Då sopkärlet installerades i midsommartider var förhoppningarna att det inte skulle missbrukas. Före övergången till fastighetsvisa sopkärl hade de allmänna soptunnorna missbrukats. Skräpet sorterades inte korrekt och det dumpades farligt avfall i sopkärlen.

I och med övergången blev det svårt för till exempel husbilsturister i Nagu att bli av med sitt avfall. Vanligtvis ingår avfallshantering i campingplatsers service, men i Nagu finns det ingen campingplats.

Enligt Matias Jensén, samhällsingenjör vid Pargas stad, har försöket med ett allmänt sopkärl gått bra.

– Det har används rätt och det har funnits ett behov, säger Jensén.

Används under sommaren

Sopkärlet på tre kubik har tömts var fjärde vecka. Pargas stad har stått för kostnaderna, tömningsavgift enligt normal taxa och hyra för själva sopkärlet. I september plockades kärlet bort.

– Vi utgår från att avfallskärlet kommer att lyftas fram igen nästa sommar. Det är enbart under turistsäsongen det kommer att användas.

Med tanke på att erfarenheterna varit goda i Nagu, kan det eventuellt bli aktuellt med fler allmänna sopkärl i skärgården.

– Finns det behov är det inte en omöjlighet att vi också har motsvarande i Korpo, Houtskär och varför inte i Pargas, säger Jensén.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland