Hoppa till huvudinnehåll

Att bli pappa sent i livet ger perspektiv - Niinistö får tips av annan äldre far

Birger Enges.
Birger Enges fick sin yngsta dotter som 60-plussare. Birger Enges. Bild: Bild: Aja Lund barn (familjemedlemmar),Birger Enges

Vasabon Birger Enges har åtminstone en sak gemensamt med presidenten, och det är att få barn på äldre dar. Sin yngsta dotter fick han då han var över 60 år gammal, och två andra barn när han var 50 plus.

På måndag eftermiddag twittrade presidentkansliet att presidentparet kommer att bli föräldrar. I dag är president Sauli Niinistö 69 år gammal – en ålder då det inte hör till vanligheterna att få barn.

- Man kan ju inte ge råd åt en president, men det blir säkert bra. Han sköter väl andra åtaganden ganska hyfsat, så månne han inte klarar av föräldraskapet också. Men jag har svårt att tro att han står utanför dagis och väntar, säger Enges.

Enges är pappa också från en tidigare omgång och märkte att mycket hade förändrats på några decennier.

- När jag skulle köpa blöjor för första gången så fanns det nya märken och nya former. Jag höll nästan på att bli desperat men till slut hittade jag rätt, berättar Enges.

Men jag har svårt att tro att Niinistö står utanför dagis och väntar.― Birger Enges

En pensionär har tid för barnen

Enges befann sig förstås i en helt annan livssituation när hans yngsta dotter var liten, än vad situationen var med de äldre barnen. När hans första dotter föddes var Enges mitt i arbetslivet.

- Jag har försökt vara mer engagerad, och jag har kanske förstått det bättre att barn behöver tid.

När Enges fyllde 60 blev han deltidspensionär, delvis för att han hade ett litet barn där hemma.

- Det var bra att vara hemma när de kom från dagis och skola. Min hustru brukade skämta och säga att det är bra att ha en pensionär hemma som sköter hushållet och logistiken.

President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.
Presidentparet ska bli föräldrar. Till skillnad från Birger Enges kan presidenten ha svårt att vara pensionär med ett litet barn. President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio. Bild: Lehtikuva Jenni Haukio,Sauli Niinistö

Gemenskap med yngre pappor

Även om Enges har njutit av att få barn också som äldre man, så finns det tillfällen när han har insett att han är äldre. Bland annat då han hämtade sin dotter på dagis.

- Jag kunde ju ha varit pappa eller nästan farfar åt många av de unga papporna. Men man har ju haft ett gemensamt intresse som har förenat, säger Enges.

- Jag brukade skämta och säga åt barnen att det var farfar som kom och hämtade om de inte ville säga att det var pappa. Men nog tror jag att de sa pappa.

Tar varje dag för vad den är

I dag är Birger Enges yngsta dotter 17 år gammal och Enges själv har hunnit bli 78. Det sätter förstås framtiden i ett visst perspektiv.

- Det är ju det som man kan kalla ett problem om man blir pappa på äldre dar. Tiden man har kvar för att få barnbarn eller följa sina barn under en lång tid i livet är begränsad.

Enges alla barn är så småningom fullvuxna vilket är en trygg insikt för Birger Enges.

- De kommer att ha sina egna liv och jag kommer inte att behöva bära något ansvar för dem, så att säga. Var jag finns själv då kan man ju inte säga något om.

Läs mera:

President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.

Presidentparet ska få barn: "Vi har väntat i många år"

Presidentparet får familjetillökning. Fru Jenni Haukio är gravid, meddelar presidentens kansli.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle