Hoppa till huvudinnehåll

Finlands största miljöbrottshärva fortsätter - Talvivaara ställs nu inför hovrätten

Avfallsvatten från Talvivaaragruvan.
Avfallsvatten från Talvivaaragruvan. Bild: Yle / Ingemo Lindroos spilla

Den största miljöbrottshärvan i Finlands historia fortsätter att behandlas i hovrätten idag. Ledningen för gruvbolaget Talvivaara, med ägaren Pekka Perä i spetsen, har redan dömts för grova miljöbrott.

Både åklagarsidan och de åtalade har överklagat det tidigare domslutet.

Idag inleds hovrättsbehandlingen i den största miljöbrottshärvan i Finlands historia, då hovrätten i Rovaniemi börjar behandla gruvbolaget Talvivaaras miljöbrott.

Talvivaaras ledning, bland dem ägaren Pekka Perä, dömdes i maj 2016 av tingsrätten för förorening av miljön och fallet gick vidare till hovrätten, efter att både åklagarsidan och de åtalade har överklagat
domen.

Talvivaaras vd Pekka Perä.
Gruvbolaget Talvivaaras ägare Pekka Perä är åtalad för grova miljöbrott. Talvivaaras vd Pekka Perä. Bild: All Over Press Oy Talvivaara,gruvbolag,Pekka Perä,verkställande direktörer

Skandalomsusat gruvbolag sedan starten

Gruvbolaget Talvivaara har varit skandalomsusat ända sedan starten 2004.

Redan i planeringsskedet misstänktes ägaren Pekka Perä och resten av ledningen för miljöbrott.

När själva gruvverksamheten i Sotkamo inleddes 2008, tog det inte länge innan den första gipsfällningsbassängen började läcka och avfallsvatten rann okontrollerat ut i naturen.

Ett fält med orangefärgat slem och jord på marken i Sotkamo.
Gruvan i Sotkamo har tampats med stora problem. Ett fält med orangefärgat slem och jord på marken i Sotkamo. Bild: Yle / Ingemo Lindroos spilla

Det här var startskottet på en omfattande miljökatastrof och en utdragen miljöbrottshärva, som saknar motstycke i finländsk brottshistoria.

Nu inleds ett nytt kapitel i den här utdragna följetongen, då fallet börjar behandlas i hovrätten i dag (9.10.2017).

Ett gruvbolag utan gruva

Sedan Talvivaaras ägare Pekka Perä och resten av gruvbolagets ledning dömdes för miljöbrott i maj 2016, har Talvivaaras verksamhet legat på is.

Samtidigt har nästan inga skadestånd kunnat krävas av gruvbolaget, som har gått igenom en företagssanering och därmed med nöd och näppe undvikit en konkurs. De problematiska gipsfällningsbassängerna står fortfarande kvar med sitt giftiga spillvatten.

För två år sedan tog staten över Talvivaara, då själva gruvverksamheten i Sotkamo såldes till statsbolaget Terrafame.

Talvivaaras ledning har trots det fortsatt att lyfta saftiga löner.

Nu siktar Talvivaara på att starta ny affärsverksamhet med metallskrot.

Gruva i Talvivaara
Talvivaaras gruva såldes till statsbolaget Terrafame 2015. Gruva i Talvivaara Bild: Talvivaara Talvivaara mine,talvivaara

Gruvbolag som åtalas för gruvliga miljöbrott

När den här omfattande miljöbrottshärvan nu förs vidare till hovrätten är åklagarnas krav de samma som tidigare.

Åklagaren kräver att ägaren Pekka Perä ska dömas till ett års villkorligt fängelse för grovt miljöbrott, att den tidigare vd:n Harri Natunen döms till åtta månaders ovillkorligt fängelse, och att gruvbolagets tidigare chef får 10 månader ovillkorligt fängelse.

Dessutom yrkar åklagaren på att den tidigare gruvledningen ska ersätta staten med 13,3 miljoner euro.

Gipsfällningsbassängen vid Talvivaaragruvan.
Gipsfällningsbassängen vid Talvivaaragruvan. Bild: Yle/ Heikki Rönty fällningsbassäng

De åtalade bestrider fortsättningsvis åtalen, och har en diametralt annan uppfattning om miljöproblemen vid Talvivaargruvan.

Nya bevis och nya vittnen lär ändå ska lyftas upp nu i hovrätten, vilket bäddar för en svår hovrättsbehandling de följande 6 veckorna.