Hoppa till huvudinnehåll

Jägare får skjuta oskygg varg i Ingå och Raseborg

En varg
En flock på åtta vargar lever i södra delarna av Raseborg och Ingå. Det går också rykten om tjuvjakt (arkivbild). En varg Bild: Mostphotos varg

Vargarna i Ingå och Raseborg är mindre rädda för människan än på andra håll i landet. Nu har lokala jägare fått lov att fälla en varg om de inte lyckas skrämma bort vargen med fördrivningspatroner.

Ett vargpar har observerats en längre tid i ett område som sträcker sig från Gullö i Ekenäs, via de södra delarna av Karis till Solberg i Ingå.

I våras utökades flocken med åtminstone sex valpar.

Vargar
Vargparet i södra Raseborg och Ingå har fått valpar. Bilden är på valparna som föddes i vargreviret i norra Raseborg och Salo för två år sedan. Vargar Bild: Finlands Jägarförbund varg,djur

Nästan 300 vargobservationer anmäldes under årets nio första månader.

I över 40 procent av fallen har avståndet mellan vargarna och bosättning varit 100 meter eller mindre. I fyra fall har vargen varit på tio meters avstånd eller mindre.

Människor har observerat vargar på ett brett område och i olika delar av reviret. Mest anmälningar har kommit in från Snappertuna- och Degeröområdet och de södra delarna av Karis.

Vargarna likgiltiga för människor

Vargarna är orädda och likgiltiga när människor är i närheten men beter sig inte aggressivt gentemot människor.

De har upprepade gånger rört sig nära bosättning och de fångar också sitt byte i närheten där människor bor.

Trots att jägare har försökt skrämma bort vargarna tretton gånger har vargarna inte blivit mer folkskygga.

Beter sig inte som typiska vargar

Vargen har dödat får vid fyra olika tillfällen. Tolv av fåren dödades i Raseborg och två i Ingå.

I mars dödades också en hund på en gård i Snappertuna, 65 meter från närmsta hus.

Rött hus i vinterlandskap
Så här nära huset dödades hunden Milo i mars. Rött hus i vinterlandskap Bild: Jörgen Lindholm varg,Snappertuna,hund,Västnyland,vargattack

På basen av de uppgifter som finns anser Finlands viltcentral att vargarna i området är mindre rädda för människan än överlag i Finland. Beteendet är också otypiskt för vargar i finska förhållanden.

Det är också tätare bosättning i området än i tidigare typiska vargrevir i landet.

"Vargarna måste bli mera folkskygga"

Finlands viltcentral ser ingen annan tillfredsställande lösning på situationen än att ge undanstagslov för att störa varg och i värsta fall fälla en av dem.

- De har inte betett sig folkskyggt och det finns behov av att öka folkskyggheten hos vargarna. Man har försökt fördriva dem tidigare men det har hittills inte hjälpt, säger jaktchef Visa Eronen på Finlands viltcentral.

Vargspår i snö
Det är inte ovanligt att hitta spår efter varg. Bilden är från Snappertuna. Vargspår i snö Bild: Jörgen Lindholm varg,Snappertuna,Västnyland,vargspår

Finlands viltcentral ger dispensen till jägare från Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening. I ansökan bad jägare om att få fälla tre vargar i området men viltcentralen gav bara lov att fälla en varg.

Dispensen gäller i tre veckor, från 7 till 27 oktober.

Skrämma varg med ljud och ljus

Jägarna ska först försöka skrämma bort vargen för att göra den mera skygg. Jägarna får skrämma vargarna med fördrivningspatroner som orsakar smällar eller smärta, ljus och kopplade hundar.

En varg står på en grön åker.
Vargparet är inte skygga för människor. Sommaren 2016 lyckades Hasse Lindholm locka till sig vargparet genom att härma en mus. En varg står på en grön åker. Bild: Hasse Lindholm Västnyland,varg,Snappertuna

En varg får skjutas om jägarna gående kan närma sig den på 30 meters avstånd eller mindre.

En varg får också skjutas om vargarna upprepade gånger återvänder till en plats trots att jägarna varje gång försökt skrämma bort dem med fördrivningspatroner.

Vargarna måste fördrivas minst två gånger inom en timme för att en varg ska kunna avlivas.

Noga med vilken varg som skjuts

Jägarna bör sträva efter att jaga en ung individ i flocken, en valp som är under ett år gammal. Då gör jakten minst skada på flockens livskraft.

Det är inte lätt att avgöra vilken varg som är en valp. Det har tidigare misslyckats under vargjakten i Västnyland, konstaterar Visa Eronen.

- Det är inte lätt, man måste vara noggrann, säger Eronen och konstaterar att det i sista hand är jägaren som avfyrar vapnet som fattar det slutliga beslutet om att fälla en viss varg.

Går rykten om tjuvjakt

Det går rykten om att det skulle ha förekommit olaglig jakt på varg i reviret i södra Raseborg och Ingå. Ryktet har nått även Visa Eronens öron.

- Jag har fått ett samtal om misstänkt tjuvjakt men när jag kollade upp saken så hittade jag inga bevis för att det skulle ha skett.

Rovdjursstängsel erbjuds - men få har nappat

På vargens revir i Raseborg och Ingå finns tiotals gårdar som har får och kor. Trots det är det bara två gårdar som byggt rovdjursstängsel.

- Vi har marknadsfört stängsel till särskilt fårnäringsidkare men av någon anledning har bara två ansökt om stängsel, säger Eronen.

En tapp med en ögla fastspikad i en påle.
Bara två gårdar som finns på vargreviret har byggt rovdjursstängsel. En tapp med en ögla fastspikad i en påle. Bild: Yle/Juho Karlsson varg,Närpes,Övermark,Österbotten,vargstängsel

Staten betalar materialet för stängslet men byggandet och underhållet står djurägaren själv för.
Skolskjuts på grund av varg kan kosta över 100 000 euro om vargarnas nuvarande beteende fortsätter― Finlands viltcentral

I dagsläget finns det två fall där barn får skolskjuts på grund av varghotet. I dag kostar de här extra arrangemangen några tusen euro. Men summan kan växa.

Enligt Finlands viltcentral kan skolskjuts på grund av varg kosta över 100 000 euro om vargarnas nuvarande beteende fortsätter eller om det blir ännu mer problematiskt.

Ingen jakt med hund

Också jakten i området har påverkats av vargens närvaro. Jakt med lös hund har så gott som upphört i området.

- I Finland är det en mycket viktig del av jakten att använda hundar. Det har en stor påverkan på jakten och jägarna när man inte kan göra det, konstaterar Visa Eronen vid Finlands viltcentral.

Vargobservationer: Nära hus och mitt på dagen

Mellan 1 januari och 13 september har 272 vargobservationer kommit in från området som sträcker sig från Gullötrakten i Ekenäs till Solberg i Ingå.

Av dessa är 112 observationer gjorda på gårdar eller i närheten av gårdar.

I 119 av 272 fall har avståndet till bosättning varit 100 meter eller mindre.

I 28 av fallen har vargar observerats under 30 meter från bosättning. I fyra fall har avståndet varit tio meter eller mindre.

94 observationer har gjorts på dagen mellan klockan 9 och 15.

Mellan 14 september och andra oktober har åtta vargobservationer anmälts. Av dessa observationer har sex gjorts från en gård och i tre fall har vargflocken observerats.

Dna från vargarnas avföring visar att hanen tidigare rört sig i Kjulo i Satakunta medan honan kommer från flocken som rört sig i norra Raseborg och Salotrakten.

Sommaren 2016 lyckades Hasse Lindholm fånga vargparet på video i Snappertuna.

Läs mera:

När vargen blir vardag: “Oron har ökat”

I takt med att vargobservationerna i Västnyland blivit allt vanligare har föräldrar och djurägare blivit ängsligare.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland