Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad räddar Aspegrens trädgård än en gång

Aspegrens trädgård sett från prostgården
Aspegrens trädgård sett från prostgården Aspegrens trädgård sett från prostgården Bild: YLE/Patrik Enlund aspegrens trädgård

Efter förhandlingar har staden Jakobstad och Aspegrens stiftelse kommit överens om en amorteringsplan som räddar stiftelsens ekonomi.

Stiftelsen har haft betalningssvårigheter med ett lån på 300 000 euro som man fått av staden. Resultatet blev två amorteringsfria år där siftelsen endast betalar räntan.

Från och med 2020 börjar stiftelsen amortera på lånet med 1 000 euro per månad. Efter 10 år kommer lånet att ha minskat med 96 000 euro.

Stadsstyrelsen godkände amorteringsplanen på måndagen.

Trädgården kostar mest

Det är trädgården som vållat de stora utgifterna medan restaurangen visar ett positivt resultat.

Trädgårdens skötselutgifter har varit 65 000 euro per år och staden har gett upprepade bidrag för att hålla igång verksamheten. Nu har underhållet tagits över av stadens bolag Alerte.

I år fick trädgården 45 000 i tilläggsanslag och lika stora utgifter budgeteras för 2018.

Att staden satsar pengar på Aspegrens trädgård beror på att den är nationellt känd och har blivit ett av stadens viktigaste turistmål. Trädgårdsföreningen har 170 medlemmar.

Stiftelsen grundades 2007 och ägs av Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet, Jakobstad, Pedersöre, Larsmo och Österbottens förbund.