Hoppa till huvudinnehåll

Madsens dna ska testas också mot olösta mord i Sverige

Peter Madsen
Peter Madsen Bild: EPA/BAX LINDHARDT Peter Madsen

Den mordmisstänkte danske ubåtsföraren och uppfinnaren Peter Madsens dna ska testas mot olösta mord i Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna.

Han misstänks ha dödat den svenska journalisten Kim Wall.

Madsen ska bland annat ha rört sig i Skåne och dna-jämförelsen ska göras med hjälp av en automatisk process under november månad.

- Under november kommer vi köra alla mord vi inte fått träffar på mot danska register, även Peter Madsens, det sker per automatik säger Mattias Sigfridsson, kriminalinspektör Skåne, till TV4.

Över 100 ouppklarade mord i Skåne

Den svenska polisen har ännu inte aktivt behövt begära ut Madsens dna-profil från dansk polis eftersom man inte sett något fall som behöver jämföras.

I Skåne finns 120 ouppklarade gamla mord, så kallade kalla fall.

Men det finns ett mord från 1986 som särskilt intresserar polisen.

- Vi har ett ärende med en styckad kvinnokropp som är ouppklarat, säger Bo Lundqvist, chef för Skånepolisens kalla fall-grupp, till tv-kanalen.

Madsen sitter i häkte

Peter Madsen omhäktades den 3 oktober efter att åklagaren presenterat brutala uppgifter om hur Kim Walls kropp ska ha styckats.

Några dagar senare markerade likhundar på danskt vatten och dykare hittade Kim Walls kvarlevor och kläder. I en påse hittades hennes huvud.

Madsens dna matchas mot ett register och skulle den svenska polisen få en träff behöver handlingarna begäras ut från Danmark.

- Vi kommer ganska snart att få svar på om vi har spår i Sverige som knyter an till detta fallet, säger Mattias Sigfridsson till TV4.

FNB-TT