Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Politiker uppger inte sina bindningar till HOK-Elanto, USA och Turkiet slutar behandla varandras visumansökningar

Sokoshuset i Helsingfors
Sokoshuset i Helsingfors Bild: S-gruppen hok-elanto

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Yle huvudstadsregionen avslöjar att flera lokalpolitiker låter bli att anmäla sina bindningar till andelslaget HOK-Elanto, trots att en ny paragraf i lagen kräver att förtroendevalda ska redovisa sina bindningar.

I Rovaniemi inleds i dag hovrättens behandling av Talvivaaras miljöbrottsfall. Gruvbolaget Talvivaara och personer i bolagets ledning dömdes i maj 2016 av tingsrätten för förorening av miljön.

Det konkursdrabbade företaget dömdes att betala 3,5 miljoner euro till staten för det som företaget vunnit på att belasta miljön. Dessutom dömdes företaget till böter på 300 000 euro. Båda parterna överklagade tingsrättens dom.

Utrikes

Varken USA eller Turkiet behandlar längre visumansökningar efter att den amerikanska ambassaden i Ankara meddelade att man fryser en del konsulära tjänster vid amerikanska beskickningar i Turkiet. USA motiverade beslutet med säkerhetsskäl..Turkiet svarade med att stoppa behandlingen av amerikanska visumansökningar.

I dag delas det sista Nobelpriset ut. Sist i tur står priset i ekonomi, som egentligen inte är ett officiellt Nobelpris i och med att det inte är instiftat av Alfred Nobel, utan av Sveriges riksbank. I fjol gick priset till finländaren Bengt Holmström och britten Oliver Hart.

Vädret

Det blir mulet och tidvis också regn. Temperaturen är mest mellan 6...10 grader och måttliga vindar omkring ost.

I landets norra delar kan molntäcket spricka lokalt, medan det kan regna svagt på andra orter. Temperaturen är mellan 3...8 grader. I norra Österbotten samt Kajanaland blir det måttlig vind omkring ost medan Lappland får svaga vindar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes