Hoppa till huvudinnehåll

Olkiluoto 3 försenas ytterligare

Olkiluoto 3 i juni 2014.
Olkiluoto 3, arkivbild från 2014. Olkiluoto 3 i juni 2014. Bild: TVO känreaktor

Industrins Kraft meddelar om ytterligare förseningar vid kärnkraftverket Olkiluoto 3.

Orsaken till det är ett besked från reaktorleverantören Areva-Siemens om att Olkiluoto 3 kan börja producera el först i maj 2019.

Enligt Areva-Siemens kan reaktorn kopplas till stamnätet i december nästa år, för att sedan börja producera el regelbundet ett halvår senare.

Meningen var att reaktor tre skulle ha startat regelbunden elproduktion i slutet av nästa år. Nu blir det dock alltså en försening på ett halvår.

- Vi är väldigt besvikna över den här förseningen, säger Jouni Silvennoinen, som leder Olkiluoto 3-projektet, i ett pressmeddelande på måndagen.

Bygget av Olkiluotos tredje reaktor har kantats av problem och förseningar. Beställaren Industrins Kraft (TVO) och byggföretagen Areva och Siemens kräver varandra på miljardersättningar.

Enligt den ursprungliga planen skulle reaktorn vara färdig för kommersiell produktion redan år 2009. Tidtabellen har under åren ändrats flera gånger.

Den tredje reaktorn har en betydligt större effekt än tidigare elproduktionsenheter i Finland. Den har en effekt på 1 600 megawatt.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland