Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg premierar sina invånare på ny gala

Kristoffer Holmberg var värd för Stagenight på Kulturhuset Karelia
Kristoffer Holmberg och Kulturhuset Karielia fick december i fjol Raseborgs ungdomspris för Stage Night. Kristoffer Holmberg var värd för Stagenight på Kulturhuset Karelia Bild: Yle/Christopher Marins stagenight

Kulturpristagaren, idrottspristagaren, ungdomspristagaren och Årets raseborgare ska premieras på en och samma gång. Raseborgs stad planerar en gemensam prisceremoni.

De olika priserna har hittills delats ut under olika tillställningar. Nu vill staden satsa på en ordentlig prisceremoni i månadsskiftet januari-februari.

Jonathan Lutz, kulturpristagare i Raseborg 2016
Jonathan Lutz fick Raseborgs stads kulturpris i april 2017. Jonathan Lutz, kulturpristagare i Raseborg 2016 jonathan lutz

Stadsutvecklingssektionen föreslår att allmänheten lämnar in förslag på pristagare i november. Det handlar om kulturaktörer, idrottare, ungdomar och driftiga personer som bor eller verkar i Raseborg.

Tjänstemän och politiker väljer ut tre kandidater i varje grupp och stadens invånare får sedan rösta fram de olika pristagarna i januari.

Daniel Forsell, orienterare.
Orienteraren Daniel Forsell valdes till årets idrottare i Raseborg i december i fjol. Daniel Forsell, orienterare. Bild: Privat daniel forsell,Västnyland,Ekenäs,Raseborg

Raseborgsgala lyfter fram det positiva

Tanken är att den gemensamma prisceremonin i framtiden ska bli en Raseborgsgala. Där ska all talang, kompetens och engagemang som finns i Raseborg lyftas fram.

Raseborgs utvecklingschef Fredrika Åkerö har berett frågan om en gemensam prisceremoni. Hon konstaterar i beredningen att staden använder en modell för direkt demokrati där invånarna har möjlighet att påverka.

Jonas Sundström är årets raseborgare 2015
Redaktör Jonas Sundström valdes till Årets raseborgare i maj 2015. Sedan dess har titeln inte delats ut. Jonas Sundström är årets raseborgare 2015 Bild: Yle/Petra Thilman ylejournalist,Raseborg,Ekenäs

Stadsutvecklingssektionen godkände planerna på måndagen (9.10). Fritidsnämnden, miljö- och byggnadsnämnden och ungdomsfullmäktige ska också ta ställning till planerna.