Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland får vänta på ny regering - delstatsval lamslår så gott som all politik just nu

Tyska parlamentsbyggnaden i Berlin
Reichstag, den tyska parlamentsbyggnaden i Berlin Tyska parlamentsbyggnaden i Berlin Bild: EPA / Oliver Weiken Tyskland,Förbundsdagen

Ett par veckor efter förbundsdagsvalet i Tyskland står landet egentligen inte alls närmare att få en ny regering. Att det tar så länge innan regeringsförhandlingar ens kan inledas hänger bland annat ihop med ett annat val.

Dödläget inom den tyska politiken bär ett namn.

Elke Twesten heter politikern, som med sitt avhopp från de gröna till kristdemokraterna tvingade delstaten Niedersachsen till nyval.

Elke Twesten, tysk politiker.
Elke Twesten Elke Twesten, tysk politiker. Bild: FELIPE TRUEBA Elke Twesten

Valet som hålls den 15 oktober har å sin sida lamslagit så gott som all politisk verksamhet i Berlin.

Det för de flesta tyskar helt betydelselösa delstatsvalet ses nämligen av partierna som ett val som, lite beroende på synsättet antingen kommer att befästa eller motsäga resultaten från förbundsdagsvalet.

Alla vill därför göra väl ifrån sig i Niedersachsen och med tanke på de tyska regeringsförhandlingarna betyder det här att ingen vill ta initiativ eller visa sig beredd att kompromissa.

Man ligger i Berlin alltså så lågt som möjligt för att inte förstöra det egna partiets och de egna delstatspolitikernas chanser.

Svåra förhandlingar att vänta

Det lilla som är klart är i alla fall att regeringsförhandlingarna i något skede kommer att börja föras mellan Angela Merkels kristdemokrater, liberalerna och de gröna.

Förhandlingarna väntas bli svåra då en liknande koalition aldrig tidigare har prövats på förbundsnivå.

Åtminstone Europa-, flykting- och klimatpolitiken kommer att bli principfrågor, där partierna vill hålla fast vid sin linje.

Regeringsbildaren Merkels svåraste uppgift hittills har ändå varit att sluta de kristdemokratiska leden efter det för partiet katastrofala resultatet i förbundsdagsvalet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel
Tysklands förbundskansler Angela Merkel Bild: FELIPE TRUEBA/EPA Angela Merkel,Tysklands förbundskansler,Tyskland

Inom partiet höjs allt starkare krav på förändringar, bland annat för att locka tillbaka väljare från det högerpopulistiska AfD.

Kraven på mindre mittenpolitik och mer traditionell högerpolitik är något som Merkel inte längden kommer att kunna tysta ner – i synnerhet om det nu också går dåligt i Niedersachsen.

Ny strid om flyktinggräns

Att det går så långsamt att komma igång med regeringsförhandlingarna har alltså också hängt ihop med åsiktsskillnaderna bland Merkels kristdemokrater.

I synnerhet de bayerska kristdemokraterna har varit snabba med att signalera att man nu vill stoppa väljarflykten mot höger.

Till regeringsbildaren Merkels förfäran valde CSU att börja göra det här med den redan länge omtvistade övre gränsen för hur många flyktingar Tyskland årligen ska ta emot.

Nu ska ändå en kompromiss från i söndags sätta bollen i rullning.

CDU och CSU har enats om att slå fast en siffra på 200 000 flyktingar per år, men någon definitiv gräns handlar det ändå inte om.

Inga asylsökande ska hindras från att resa in i landet och gränsen ska också var flexibel, så att den kan höjas om situationen så kräver.

Konsekvent undviker man också att tala om en övre gräns.

De gröna protesterar

Att det här kommer att göra regeringsförhandlingarna med liberalerna och i synnerhet med de gröna lättare är ändå inte att vänta.

Från de grönas sida heter det idag att siffran som man slår fast de facto är det samma som en övre gräns – och en sådan kan man inte acceptera.

Man är också kritisk till de överenskomna planerna om att definiera ytterligare länder som så kallade säkra ursprungsländer.

De gröna vill inte heller gå in för fler liknande överenskommelser, som den Merkel har gjort med Turkiet för att hålla flyktingarna borta från Tyskland och Europa.

De grönas ordförande Cem Özdemir krävde i måndags i tysk tv att de egentliga regeringsförhandlingarna nu äntligen måste komma igång.

– Det som kristdemokraterna nu sinsemellan kommer överens är inte det samma som en regeringskoalition kommer att enas om, konstaterade Özdemir.

Förbundskansler Angela Merkel meddelade under måndagen att de första diskussionerna med liberalerna och de gröna kommer att föras den 18 oktober.

Efter valet för fyra år sedan hade Tyskland en ny regering strax före jul. Den här gången utgår man från att tyskarna får vänta över nyår.