Hoppa till huvudinnehåll

Världens starkaste robot ska hjälpa Närpesföretag att växa

Robotansvarige Simon Grönqvist har jobbat med robotprojektet i ett år.
Robotansvarige Simon Grönqvist har jobbat med robotprojektet i ett år. Robotansvarige Simon Grönqvist har jobbat med robotprojektet i ett år. Bild: Yle/Jukka Tyni närpes trä och metall

Det går bra för metallindustrin. På Närpes Trä & Metall satsar man på ökad tillväxt med hjälp av en ny robot.

Under första halvan av det här året ökade antalet nya beställningar inom metallindustrin med närmare 30 procent jämfört med samma tid ifjol. Att det går bra inom metallindustrin syns också i Österbotten.

Familjeföretaget Närpes Trä & Metall är Nordens enda sopbilstillverkare. Man tillverkar sopbilar främst för den nordiska marknaden men också för exportmarknader ute i Europa.

Kurt-Erik Nordin, vd, Närpes Trä & Metall
Kurt-Erik Nordin. Kurt-Erik Nordin, vd, Närpes Trä & Metall Bild: Yle/Jukka Tyni närpes trä och metall

- Renhållningssidan växer ständigt och efterfrågan på till exempel miljövänligare sopbilar ökar, säger vd Kurt-Erik Nordin.

Ny robot kan lyfta över två ton

Närpesföretaget har investerat i en ny robotcell som effektiverar tillverkningen rejält. Det är frågan om två robotar som jobbar tillsammans.

En plockrobot lyfter upp komprimatorerna, det vill säga bakfickorna, till sopbilarna och en svetsrobot svetsar ihop delarna.

Ökad robotisering inom industrin skapar fler jobb, säger man på Industrifacket.
Den nya roboten. Ökad robotisering inom industrin skapar fler jobb, säger man på Industrifacket. Bild: Yle/Jukka Tyni robotar,närpes trä och metall

Enligt den japanska tillverkaren är plockroboten världens starkaste med en bärkraft på 2,3 ton.

Roboten motsvarar fyra personers arbetsinsats.

Kan ta upp konkurrensen med låglöneländer

Vd Kurt-Erik Nordin säger att roboten ger företaget möjlighet att konkurrera med låglöneländer på ett annat sätt.

- På standardprodukter kan vi bli konkurrenskraftigare gentemot låglöneländer. Dessutom är det brist på arbetskraft så roboten kompletterar ju en hel del också på det sättet.

Jobbar dygnet runt

Den nya roboten kan jobba obemannat dygnet runt och det gör att personalresurser kan fördelas om till andra uppgifter.

- Vi går ju alltmer mot att maskiner gör det som maskiner är bra på och människor gör det som människor är bra på, konstaterar Kurt-Erik Nordin.

Den japanska roboten lyfter upp en komprimator till en sopbil och svetsroboten svetsar ihop den.
Roboten jobbar dygnet runt. Den japanska roboten lyfter upp en komprimator till en sopbil och svetsroboten svetsar ihop den. Bild: Yle/Jukka Tyni närpes trä och metall

På Industrifacket tror man att ökad robotisering och automatisering kan öka ungas intresse for metallindustrin. Fler metallarbetare behövs nu då exporten ökar.

Inte mera ett smutsigt verkstadsjobb

Organisationsombudsman Nina Wessberg på Industrifacket säger att metallbranschen de senaste åren inte varit så lockande för ungdomar att utbilda sig till i och med att det inte funnits jobb.

Organisationsombudsman vid Metallarbetarförbundet
Nina Wessberg. Organisationsombudsman vid Metallarbetarförbundet Bild: Yle/ AG Karlsson nina wessberg

- Nu då exporten vuxit ganska snabbt skulle vi behöva öka intresset för metallutbildningarna. Metalljobbet är inte mera ett smutsigt verkstadsgolv som man kanske har en bild av utan det blir mer datoriserat och automatiserat. Det är kanske en nisch som ungdomar i dag tycker är ganska rolig att jobba med.

Robotar ger fler jobb

Wessberg säger att ökad robotisering skapar fler arbetsmöjligheter.

- Undersökningar från bland annat Danmark och Tyskland har visat att det faktiskt skapas fler jobb med fler robotar och ökad automatisering. Det ena svetsjobbet som en människa gjorde görs av en robot men det behövs kanske tre människor för att hålla roboten igång istället.

Högt kunnande i Finland

Nina Wessberg anser att Finland borde gå i bräschen för utvecklingen på det här området.

- Finland och företagen borde ta vara på den här möjligheten eftersom vi har ett högt kunnande inom teknologin. I och med robotiseringen har det visat sig att de produkter som tidigare tillverkades i låglöneländer kommer tillbaka. Om det är en maskin som tillverkar produkten är den lika dyr om den tillverkas i Asien som om den tillverkas i Europa.

Svetsare på Närpes Trä & Metall
Svetsare på Närpes Trä & Metall Bild: Yle/Jukka Tyni närpes trä och metall

På Närpes Trä & Metall är man ivrig att ta i bruk den nya roboten, som på sikt kan tredubbla produktionen.

- Det är roligt att se att det går framåt och att vi lyckas effektivera processen, säger robotansvarige Simon Grönqvist.