Hoppa till huvudinnehåll

Antonia Ringboms nya animationer vill minska stigmat kring mentala problem

Det är hemskt hur många som lider i tysthet och den här skammen skulle jag vilja få bort, säger en 37-årig trebarnsmamma som gestaltas som en katt i en av Antonia Ringboms animerade kortfilmer om psykisk ohälsa.

På Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober har kortfilmerna premiär på arenan. Alla åtta filmer finns längst ner i artikeln.

Tanken bakom dokumentäranimationerna Sinnebilder är att minska stigmat kring mentala problem och psykisk ohälsa berättar animatören Antonia Ringbom.

- Det här är en sida av mänskligheten som vi gärna kunde förhålla oss öppnare till. Att helt enkelt lära oss se psykiskt sjuka människor som något annat än deras sjukdom.

antonia ringbom
Antonia Ringbom har intervjuat åtta personer med psykisk ohälsa och animerat filmer kring deras berättelser. antonia ringbom Bild: Privat antonia ringbom

Vilket djur karakteriserar dig bäst?

De åtta autentiska berättelserna om psykisk ohälsa är animerade så att varje person gestaltas genom det djur hen valt som alter ego. I filmerna är det djuret som talar och agerar, men rösten är personens.

- Jag började med att låta de medverkande berätta om sig själva utan att de nämner sjukdomen alls. Jag ville få en bild av vem de är som människor. Sedan bad jag dem välja vilket djur de skulle vara, om de var ett. Först efter det frågade jag om deras sjukdom, medicinering, ljuspunkter och så vidare, berättar Ringbom.

Den 37-åriga trebarnsmamman porträtteras som en katt. En man som kämpar med sina inre röster för att så småningom bli du med dem, skildras i sin tur som lejon för att nämna några exempel.

Den psykiskt sjuka "katten" sitter hos psykiatern som Antonia Ringbom porträtterat som en uggla.
Det här är en teckning ur kattens eller den 37-åriga trebarnsmammans berättelse. I egenskap av konstnär och animerare kunde Antonia Rinbdom intervjua de medverkande utan att stämpla, diagnostisera eller kategorisera, något som många upplevde som en befriande upplevesle. . Den psykiskt sjuka "katten" sitter hos psykiatern som Antonia Ringbom porträtterat som en uggla. Bild: Antonia Ringbom Antonia Ringbom,animation,Uggla,katt

Omgivningens reaktioner påverkar

Antonia Ringbom blev kontaktad av Mentalhälsopoolen och Psykosociala förbundet r.f. för ett drygt år sedan kring projektet och sen dess har hon varit som uppslukad av arbetet med filmerna.

- Det har varit både tungt, fascinerande och underbart på samma gång. Det känns som att jag skulle ha dragits igenom en torktumlare under hela det här året för jag har levt mig så in i det här, säger hon.

Under arbetet med Sinnebilder har Ringbom lärt sig mycket om psykisk ohälsa men också om hur mycket omgivningens reaktioner påverkar självkänslan hos de berörda.

- Många är så blyga för den här sortens frågor. Har man en fysisk åkomma kommer alla och frågar men har man en psykisk - är det bara tyst.

Skam och ensamhet en gemensam nämnare

Trots att berättelserna är väldigt olika, finns det ändå förvånansvärt många gemensamma nämnare i dem.

- Skammen som människor med psykiska problem känner är en sak och det andra är att man lätt bli ensam och isolerad. Många av de medverkande berättade också att de aldrig fått ett ordentligt samtal med en psykolog eller psykiater. De känner sig nonchalerade helt enkelt. Alla vill ju bli sedda och hörda.

En annan insikt som Antonia Ringbom gärna lyfter fram är den stämplande attityden som många med psykisk ohälsa får utstå.

- Har man fått stämpeln en gång så betraktas man lätt som knäpp. Man tänker inte på att människor kan vara tillfälligt ur spel och sen komma tillbaka och vara helt okej - det här är en viktig poäng.

Ingalunda svartvitt

Antonia Ringboms bildspråk som animatör och illustratör är ofta färgsprakande. Färgerna lyser definitivt inte med sin frånvaro heller i Sinnebilder, den tämligen dystra tematiken till trots.

- Jag gick till butiken och köpte en massa svart kol. Nu ska jag för första gången i mitt liv ha en svart-grå skala, tänkte jag. Men riktigt så blev det ju inte. De medverkande är ju ingalunda dystra personer och inte är psykisk ohälsa enbart dystert och svart, tillägger hon.Barn- och ungdomspsykiatern Merja-Maaria Turunen svarar på dina frågor kring psykisk ohälsa tisdagen den 10 oktober med start kl. 17.30 i Vega kväll. Hon svarar även på frågor om vuxnas mentala problem.
Här kan du anonymt skicka in din fråga:

Fråga barn- och ungdomspsykiatern

 
1 Start 2 Complete

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa