Hoppa till huvudinnehåll

Barnen i sydvästra Sibbo har tre alternativ – de kan bli utan eget dagis, flytta in i baracker eller få ett helt nytt hus

Barn leker i sandlåda
Illustrerande arkivbild. Barn leker i sandlåda Bild: Mikael Crawford/Yle barn (familjemedlemmar),lek (barnlek),daghem,Dagisbarn,dagis,Sandlåda

Sibbo utreder just nu om ett nytt svenskt daghem behövs i de sydvästra delarna av kommunen. En lucka uppstod efter att Ängskullens daghem stängde.

Ängskullens daghem flyttade sin verksamhet i våras eftersom lokalerna var i så dåligt skick. Då uppstod en lucka i främst det svenskspråkiga dagisutbudet i sydvästra Sibbo.

Nu ska kommunen kolla om det lönar sig att bygga ett nytt daghem på området.

Alternativen är att barnen flyttar in i baracker tillfälligt, att en privat aktör tar över eller att området är helt utan daghem. Alla tre alternativ innebär att språkbadet fortsätter i kommunens regi.

Inga pengar för nytt kommunalt dagis

Sibbo kommun har ändå redan gjort några iakttagelser.

Bland annat konstateras att kommunen just nu inte har råd att bygga ett daghem på området.

Utbyggnaden av Sipoonlahden koulu och Nickby hjärta samt det nya daghemmet i Nickby hjärta slukar en stor summa pengar under de kommande åren.

Kommunen vill ändå ha en mer bestående lösning för området eftersom flytten av Ängskullens daghem redan nu har lett till tillfälliga lösningar.

Sydvästra Sibbo behöver också ett svenskt dagis

Det är inte heller ett alternativ att inte ha både svensk och finsk dagisverksamhet på området.

Daghemstjänsterna i Söderkulla finns på ett besvärligt ställe och Västerskogs daghem finns i en gammal byggnad som är i slutet av sin livstid.

Ett privat daghem verkar alltså vara den mest sannolika lösningen.

Utredningen ska bli klar under hösten och behandlas i utskotten i november eller december.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland