Hoppa till huvudinnehåll

Göran Honga: Många frågor öppna i förslaget till valfrihetslag

Göran Honga, Vasa sjukvårdsdistrikts direktör.
Göran Honga, Vasa sjukvårdsdistrikts direktör. Göran Honga, Vasa sjukvårdsdistrikts direktör. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa centralsjukhus,vasa centralsjukhus

Regeringens nya förslag till valfrihetslag lämnar än så länge väldigt många frågor öppna, säger direktören för Vasa sjukvårdsdistrikt Göran Honga.

- Stora detaljer saknas ännu i det man diskuterade. Men riktlinjerna klarnade något, säger Honga.

En av de riktlinjer som klarnade var det faktum att landskapen inte behöver bolagisera vårdservicen. Landskapet har ansvar för att invånarna får service på ett enhetligt sett.

Dörr med texten laboratorium, provtagning.
Dörr med texten laboratorium, provtagning. Bild: Yle/ Nora Engström laboratorieprov,hälsostationen i houtskär

- Bolagisering i offentliga sammanhang är väldigt svår. Det är bra att den biten är borta.

Valfriheten håller regeringen ändå fortfarande fast vid på en rätt bred front. Den stora frågan är tillgängligheten.

Lättare att komma till hälsocentral

Målsättningen med hela reformen är att tillgängligheten av vård ska förbättras och bli mer jämlik. Det hoppas man få till stånd genom social- och hälsocentraler, kundsedlar och personlig budget.

Läkare för anteckningar
Läkare för anteckningar Bild: Unsplash, Wesley Wilson läkare,hälsovårs

I det nya förslaget får finländarna välja sin egen social- och hälsocentral år 2021. Honga hoppas att valfriheten kommer att leda till att det blir lättare att komma till hälsocentralläkare.

- Problemen kommer om du är multisjuk och också ska ha annan typ av service. Hur får man det att överbyggas.

Finansieringen ett frågetecken

Göran Honga har också vissa farhågor när det gäller finansieringen av vården. Den kommer att avgöra vilken servicenivå patienten får.

Den offentliga vården har hittills inte sett till vad den enskilda patienten kostar. Ibland har kostnaderna överstigit de som kommunerna har budgeterat för, men vården har skötts trots det.

- Det här kan ändra karaktär i framtiden, säger Honga.

Barn får vaccinering i benet.
Barn får vaccinering i benet. Bild: Robert Nystrom vattkoppor,barnrådgivningsbyråer,smittsamma sjukdomar,hälsovård,vaccinering,vaccin,immunization,immunitet

I valfriheten ingår också att patienten får byta producent av vårdtjänster efter ett halvt år om man inte är nöjd. Landskapet delar ut pengar åt vårdproducenterna per patient och år.

I praktiken kan det bli komplicerat att byta vårdproducent mitt i, tror Honga.

- Du får inte ett års ersättning för det andra halvåret. Så från landskapets sida kommer det att vara väldigt komplicerat på sikt att styra det ekonomiska.

Den som inte aktivt väljer var den vill bli vårdad blir automatiskt kund hos den offentliga vården de två första åren efter 2021.