Hoppa till huvudinnehåll

Kataloniens regionpresident: Jag vill se Katalonien bli en självständig stat

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont uppger i det katalanska parlamentet att han vill följa folkets vilja och se ett självständigt Katalonien. Han vill först ändå inleda förhandlingar mellan Katalonien och Spanien.

Varningar har haglat in från alla håll. Efter Kataloniens illegala självständighetsomröstning har Europa väntat med spänning – kommer Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont att utropa självständighet från Spanien?

Det råder en tyst stämning i det katalanska parlamentet när regionpresident Carles Puigdemonts tal närmar sig. Salen fylls sakta till reportrarnas klickande kameror. Europa, Spanien och Katalonien håller andan.

Klockan 19 meddelas det att Puigdemonts tal är uppskjutet med en timme. AP skriver att det kan bero på internationell medling.

Puigdemont är inträngd i ett hörn. Han måste blidka både självständighetsivrare och den spanska centralmakten. En klar linje måste dras. Utanför har självständighetsivrarna samlats och en sjö av katalanska flaggor breder ut sig framför parlamentsbyggnaden.

Katalanska självständighetsivrare utanför regionens parlament inför regionpresident Puigdemonts tal.
Katalanska självständighetsivrare utanför regionens parlament inför Carles Puigdemonts tal. Katalanska självständighetsivrare utanför regionens parlament inför regionpresident Puigdemonts tal. Katalonien

"Valurnorna är det enda språket vi förstår"

Efter klockan 20 fylls salen och Puigdemont anländer. Tio över åtta inleds parlamentssessionen.

Puigdemont inleder sitt tal med att tala till dem som röstade och demonstrerade, både för och emot självständigheten.

- Det som jag presenterar i dag är inte en personlig ståndpunkt. Det är vårt röstningsresultat. En röstning i Europa som var fylld av polisvåld och försök att hindra människor från att rösta.

Puigdemont säger ändå att ingen avlyssning, inget våld och ingen nedstängning av nätsidor kunde stoppa röstningen.

Vi är inte revolutionärer, galningar eller brottslingar― Carles Puigdemont

- Över 2 miljoner övervann sin rädsla och röstade. Vi vet inte hur många som försökte rösta och stoppades.

- Jag tackar alla som har gjort det här politiska och logistiska miraklet möjligt.

- Valurnorna är det enda språket vi förstår, säger Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont.
- Valurnorna är det enda språket vi förstår, säger Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont. - Valurnorna är det enda språket vi förstår, säger Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont. Bild: EPA/Quiqe Garcia självständighetsfolkomröstningen i Katalonien 2017

Puigdemont uppger att det är dags för en historisk stund - att Katalonien blir en självständig stat.

- En överväldigande majoritet röstade för självständighet. Valurnorna är det enda språket vi förstår, säger Puigdemont.

Puigdemont kallar det här en historisk stund - men vill ändå inleda förhandlingar med Spanien först.

Puigdemont utlyser alltså inte en officiell självständighetsdeklaration men hoppas att kunna nå det här målet genom dialog.

Enligt Puigdemont har folkomröstningen gett Katalonien rätt till självständighet.

- Vi är inte revolutionärer, galningar eller brottslingar. Vi är vanliga människor som vill ha rösträtt och är färdiga att göra vad som helst för att få det vi förtjänar.

"Vårt förhållande till Spanien är söndrigt"

Puigdemont säger att det under historiens gång varit Katalonien som stabiliserat Spanien och gjort landet till en fungerande stat i Europa.

Enligt honom har Katalonien om och om igen på lagliga vägar försökt uppnå självständighet och frihet och stoppats av Spanien varje gång.

Katalanerna samlas utanför parlamentet för att lyssna på Puigdemonts tal.
Katalanerna samlas utanför parlamentet för att lyssna på Puigdemonts tal. Katalanerna samlas utanför parlamentet för att lyssna på Puigdemonts tal. Bild: EPA/Toni Albir självständighetsfolkomröstningen i Katalonien 2017,Katalonien

- Varför var det möjligt att få en fredlig omröstning i Storbritannien för Skottland, men inte här? Spanien har bara radikalt sagt nej.

- Spanien har förnedrat vår kultur och vårt språk och det har påverkat oss så djupt att miljontals nu röstat för ett självständigt Katalonien.

Valurnorna är det enda språket vi förstår― Carles Puigdemont

Puigdemont säger att Katalonien i flera år har försökt få sin frihet och självbestämmelserätt utan att ens få möjligheten att diskutera ärendet med Spanien.

- Vårt förhållande till Spanien är söndrigt och inget har gjorts för att reparera det.

Den katalanska regionpresidenten hade hoppats på att det spanska kungahuset skulle ha lyft en hjälpande hand.

- Det var vårt sista hopp.

Puigdemont uppmanar katalanerna att fortsätta demonstrera och göra sina röster hörda - på ett fredligt sätt.

- Vi ber om Europas hjälp. Vi vill bli hörda.

Internationella varningar

Både Spaniens regering och EU-ledaren Donald Tusk har vädjat till Puigdemont att inte utropa självständighet.

- I dag ber jag dig att, i dina avsikter, respektera författningen och inte tillkännage ett beslut som skulle omöjliggöra en sådan dialog, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk tidigare på tisdag.

Tusk sade också att en katalansk självständighetsdeklaration skulle föra med sig konsekvenser för katalanerna, Spanien och hela Europa.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har inget intresse av att förhandla med Katalonien så länge självständighetsplanerna är i rullning. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Bild: EPA-EFE/EMILIO NARANJO Mariano Rajoy

"Gör inte något oåterkalleligt"

Spaniens regering hoppades att Puigdemont skulle tänka efter och inte begå ett oåterkalleligt misstag genom att utropa självständighet.

- Jag ber herr Puigdemont att inte göra någonting oåterkalleligt, inte utropa självständighet och återvända till lagordningen, uppgav Madrids regeringstalesman Inigo Mendez de Vigo tidigare i dag.

Säkerheten skärptes kring Kataloniens parlamentsbyggnad inför Puigdemonts tal. Katalanska poliser utrustade med automatvapen höll vakt utanför byggnaden. Varje väg in i den närliggande parken blockerades av bepansrade polisbilar.

Den nationella spanska polisen som kritiserats för sin brutalitet under den katalanska omröstningen fanns inte i sikte.

Spaniens premiärminister har sagt att han inte kommer att förhandla med katalanska ledare så länge de planerar sin självständighet.

Premiärminister Mariano Rajoys sista lösning kan också vara att upplösa det katalanska parlamentet och sparka igång nya, regionala val.

Enligt AP kommer den spanska regeringen att hålla ett krismöte på onsdag för att behandla situationen i Katalonien.

Källor: FNB, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes