Hoppa till huvudinnehåll

Läget inom den öppna mentalvården i Österbotten varierar - samtalshjälp följande dag eller om två veckor

Näsdukar och blomma på ett bord
Näsdukar och blomma på ett bord Bild: Yle/Mikael Kokkola näsdukar,kognitiv terapi,terapi,psykiater

Läget inom den öppna mentalvården kan variera rejält beroende på var i Österbotten man bor. I Sydösterbotten kan man få samtalshjälp följande dag, i Vasa kan det dröja 1-2 veckor.

En rundringning i Österbotten visar att läget inom den öppna mentalvården varierar beroende på ort.

I rundringningen frågade vi hur fort man får träffa en psykolog eller psykiatrisk sjukskötare om man mår psykiskt dåligt som vuxen.

Akuta fall som kräver omedelbar läkarvård har inte beaktats här.

Deprimerad tonåring.
Deprimerad tonåring. Bild: Mostphotos ensamhet,psykiska problem,tonåringar,Depression,psykisk ohälsa

I Vasa blir vuxna som mår psykiskt dåligt hänvisade till centret för mental- och beroendevård Horisonten.

Horisonten erbjuder öppen mentalvårdsservice för Vasabor som är 25 år och äldre.

Livskriser och depression får folk att söka hjälp

I teamet jobbar en psykolog och 10 psykiatriska sjukskötare.

- Hos oss får man en tid inom 1-2 veckor, säger ledande handledare Anna Niiranen.

- Till oss kommer man förhoppningsvis i det skedet när man börjar känna att man mår dåligt, att man är deprimerad eller något annat.

Enligt Niiranen är livskriser typiska problem som klienterna har drabbats av.

Psykoterapi
Psykoterapi Bild: Yle/Sara Ekstrand psykpatient

- Det kan handla om att någon insjuknat i familjen eller att man går igenom en skilsmässa. En annan stor grupp är sådana som lider av depression och ångest.

Hur hjälper ni dem?

- Då det är frågan om en ny klient gör vi en bedömning av situationen. Sedan för vi korta terapisamtal. Om det verkar som om vår hjälp inte räcker till ger vi en remiss till specialsjukvård eller hjälper klienten att ansöka om FPA-finansierad terapi. Då stöder vi klienten tills han eller hon får hjälp från annat håll.

Akuta fall kräver akut hjälp

Niiranen betonar att Horisonten inte är rätt ställe att vända sig till om man mår akut dåligt.

- I akuta fall, om man till exempel är självdestruktiv eller känner att man inte klarar av situationen mera, ska man alltid kontakta en läkare, antingen via hälsocentralen eller jouren.

Niiranen vill lyfta fram att kamratstöd också kan vara till stor hjälp vid kriser och psykiska problem.

- Nuförtiden har vi så bråttom och hinner inte stanna upp. Vi hör kanske vad den andra säger men vi har inte tid att lyssna. Vi ska komma ihåg att fråga våra medmänniskor hur de mår och hur de har det.

Jakobstad: Kötiden 1-8 veckor

I Jakobstad säger Camilla Forsander, ledande psykolog vid social- och hälsovårdsverket, att kötiderna varierar mycket.

- Det går inte att säga att man får hjälp inom ett visst antal veckor för det varierar enormt. Vissa tider på året är folk väldigt aktiva med att söka hjälp och då blir ju väntetiden längre. Och till exempel på våren har vi mycket färre som söker hjälp.

Social-och hälsovårdsverket i Jakobstad
Social - och hälsovårdsverket i Jakobstad. Social-och hälsovårdsverket i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman social-och hälsovårdsverket

Forsander säger att kötiden för att träffa en psykolog kan variera från 1-8 veckor beroende på hur situationen ser ut och vad man har för sorts problematik.

"Behovet är stort"

Jakobstadsbor som lider av psykisk ohälsa kan vända sig antingen till HVC eller till vuxenmottagningen inom psykiatrin.

Har ni tillräckligt med psykologer?

- Det tycker man nog aldrig om man jobbar inom vården. Behovet är stort och tröskeln har blivit lägre att söka sig till mentalvården. Gärna skulle det få finnas mera personal men det är ju inte realistiskt i nuläget när man försöker spara inom vården.

Forsander nämner utmattningsproblematik som ett exempel på psykisk ohälsa som ökat de senaste åren.

Två träfigurer. En tröstar den andra.
Två träfigurer. En tröstar den andra. Bild: All Over Press Tvärhand,psykisk ohälsa

- Åtminstone är tröskeln lägre för att söka hjälp.

Karleby: Målet är psykologtid inom en vecka

I Karleby säger Tiina Kalliokoski, jourhavande psykiatrisk sjukskötare vid social- och hälsovårdssamkommunen Soite, att man strävar till att erbjuda klienter en psykologtid inom en vecka.

- När det gäller terapi är det längre kö men vi försöker ge den första tiden så fort som möjligt. Då ser vi också till att ingen lämnas ensam i väntan på fortsatt vård.

Bra läge i Sydösterbotten trots psykologbrist

I Sydösterbotten tycker man att läget ser bra ut för tillfället. Sedan år 2012 sköter samkommunen K5 hela den öppna mentalvården i de fem ägarkommunerna Närpes, Malax, Korsnäs, Kaskö och Kristinestad.

Mikaela Granfors, avdelningsskötare på K5:s psykosociala enhet, säger att det varierar från dag till dag hur fort man får samtalshjälp om man mår psykiskt dåligt.

- Till exempel nu skulle det finnas tid till en psykiatrisk sjukskötare följande dag. Att få tid till en psykolog tar däremot längre eftersom vi har psykologbrist.

Över 10 000 klientbesök ifjol

Vid K5:s psykosociala enhet jobbar psykologer, sjukskötare och socialarbetare. Man har ett mobilt team som rör sig i alla fem kommuner.

Hur skulle du säga att man mår inom K5-området?

- Vi har allt fler människor från alla våra fem kommuner som söker sig hit till den psykosociala enheten. Men det behöver ju inte nödvändigtvis betyda att folk mår sämre. Snarare är det kanske så att vi har en låg tröskel att söka och få hjälp här, säger Granfors.

Mikaela Granfors
Mikaela Granfors. Mikaela Granfors Bild: Yle/Antti Kuusiniemi psykosociala centret

Enheten har fått väldigt bra respons både från klienterna och från medlemskommunerna. Ifjol hade man över 10 000 klientbesök. Antalet har ökat år för år.

Världsdagen för psykisk hälsa uppmärksammas

Tisdagen den 10 oktober uppmärksammas världsdagen för psykisk hälsa med olika evenemang runtom i landet.

Camilla Forsander, ledande psykolog vid Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad, tycker att varje dag borde vara en dag för psykisk hälsa.

- Så är det för oss som jobbar med det och så tycker jag det ska vara för alla. Vårt psykiska mående är lika viktigt för oss alla varje dag.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten