Hoppa till huvudinnehåll

Misslyckad skörd slår hårt mot bönder - lantbrukarcentral kräver åtgärder

Skördearbete i Jouppi i Seinäjoki den 19 september 2017.
Skördearbete i Jouppi i Seinäjoki den 19 september 2017. Skördearbete i Jouppi i Seinäjoki den 19 september 2017. Bild: Lehtikuva / Timo Aalto Skördetröska,skördearbete,spannmål,sädesslag,jordbruk

Lantbrukarcentralen MTK kräver snabbt stöd från regeringen och EU-kommissionen på grund av skördeskadorna, rapporterar tidningen Maaseudun Tulevaisuus.

MTK kräver snabba riktade stödåtgärder till de värst drabbade områdena och ändringar i beskattningen, bland annat i form av slopad försäkringspremieskatt.

MTK har kontaktat jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. MTK och de övriga producentorganisationerna i Norden och Baltikum skickar också en petition till EU:s lantbrukskommissionär Phil Hogan.

MTK:s ordförande: Katastrof

MTK:s ordförande Juha Marttila säger att skördeperioden är en katastrof för en betydande del av spannmålsgårdarna,

- Det är säkert att betydande mängder spannmål inte kommer att skördas. Dessutom fördubblas torktiderna, vilket innebär ökade kostnader, säger Marttila.

Marttila är också upprörd över att gödseltillverkaren Yara meddelat om prishöjningar.

Forskaren Jukka Tauriainen vid Naturresursinstitutet Luke sade i en intervju för Yle på måndagen att 10-20 procent av spannmålsskörden kan gå förlorad.

Ju längre norrut man går, desto sämre ser det ut enligt Tauriainen.

Läs mera:

Politiker kräver extraordinära åtgärder för skördeskador

Årets skörd är betydligt sämre än förväntat och skadorna beräknas till minst 150-200 miljoner euro. Det medför stora ekonomiska förluster för jordbrukarna. Politikerna Mats Nylund (SFP) och Nils Torvalds (SFP) är oroade över situationen.