Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det klart: Madeleine Onne blir konstnärlig ledare för Finlands nationalbalett

Madeleine Onne har utnämnts till ny konstnärlig ledare för Finlands nationalbalett. Styrelsen har fattat beslutet i dag.

Personalgrupperna på operan och baletten har enhälligt stött förslaget att välja Onne till ny konstnärlig ledare.

Svenska Onne, 57, efterträder danska Kenneth Greve och tillträder i augusti 2018. Onnes kontrakt är tidsbundet på fyra år med en option om tre års förlängning.

- Jag växte upp i ett stort opera- och baletthus och jag är lycklig och stolt att nu igen få återvända till ett sådant, säger Onne i ett pressmeddelande.

- Jag ser med entusiasm fram emot de möjligheter som Finlands nationalopera och -balett har att erbjuda. Det är en ära att bygga vidare på Kenneth Greves förstklassiga arbete i det här huset, säger Onne.

Gedigen erfarenhet av att dansa och leda

Onne är för tillfället chef för Houstons balettakademi i USA. Hon har varit konstnärlig ledare både vid Kungliga Baletten i Stockholm och vid Hong Kong Ballet.

Hon har också en gedigen dansarbakgrund; 1978-2002 var hon balettdansare vid Kungliga Baletten. Förutom klassisk balett har hon gedigen erfarenhet av modern dans.

Den konstnärliga ledaren vid Finlands nationalbalett ansvarar för den konstnärliga planeringen av repertoaren samt leder och utvecklar balettens verksamhet.

Läs mera:

Madeleine Onne föreslås bli ny konstnärlig ledare för Nationalbaletten

Styrelsen för Finlands nationalopera och -balett föreslår att Madeleine Onne utnämns till konstnärlig ledare för Nationalbaletten. Onne, som är hemma från Sverige, är i dagsläget chef för Houstons balettakademi.