Hoppa till huvudinnehåll

Specialyrkesexamen för tränare för första gången på svenska i Finland

Tre unga löpare på en bana springer mot mållinjen.
Tre unga löpare på en bana springer mot mållinjen. Bild: Mostphotos ungdomar,kvinnor,friidrott,idrott,motion (idrott),löpning,hobbyer,mål,hälsa,idrottare,träning

Folkhälsan Utbildning har beviljats rättigheter för nya utbildningar. Man får börja ordna yrkesutbildning inom idrott och träning samt specialyrkesexamen för tränare.

De här utbildningarna har enligt Folkhälsan inte funnits tidigare på svenska.

Genom en lagreform förnyas yrkesutbildningen vid årsskiftet och nu har Undervisnings- och kulturministeriet beviljat nya upprätthållartillstånd för yrkesutbildningen.

Får börja utbilda tränare

Folkhälsan får fortsätta med de utbildningar man haft hittills - grundexamen i idrott, massör och specialyrkesexamen för massörer.

Dessutom kommer Folkhälsan alltså att få ordna yrkesutbildning inom idrott och träning samt specialyrkesexamen för tränare.

"Ett välkommet tillskott"

- Det här är på många sätt en viktig etapp för Folkhälsan Utbildnings del i idrotts- och undervisningsvärlden, säger vd Anna Bertills i ett pressmeddelande.

Anna Bertills
Anna Bertills Anna Bertills Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten,Vasa,anna bertills

- Det är mycket sällan nya tillstånd har beviljats. I en stor lagreform som sparat in enormt mycket på yrkesutbildningen är det ett välkommet tillskott för vår verksamhet att få utökade rättigheter, säger Bertills.

Läs också