Hoppa till huvudinnehåll

Högsta domstolen i Indien fattade banbrytande beslut: Sex med barnbrudar är våldtäkt

Demonstration mot barnäktenskap i Indien år 2006.
Demonstration mot barnäktenskap i Indien år 2006. Bild: PIYAL ADHIKARY demonstration,barnäktenskap

Högsta domstolen i Indien har slagit fast att en man inte längre får ha sex med sin minderåriga hustru.

Domstolen har avlägsnat den klausul i lagen som tillåter en man att ha sex med sin hustru även om hon är minderårig (mellan 15 och 18 år).

Den sexuella myndighetsåldern i Indien är 18 men våldtäkt inom äktenskap har inte betraktats som ett brott.

I praktiken svårt att övervaka

Det blir ändå svårt att övervaka att domstolsbeslutet följs.

Enligt de nya bestämmelserna ska flickor under 18 år kunna åtala sina män för våldtäkt - förutsatt att deras anmälan lämnats in inom ett år efter den tidpunkt då de tvingats till sex.

Vikram Srivastava, en av de främsta aktivisterna som drivit på den nya bestämmelsen, säger till BBC att det handlar om ett banbrytande domstolsbeslut - och en korrigering av ett historiskt missförhållande som drabbat kvinnor.

Hon välkomnar domslutet och konstaterar att barn härmed får ett visst skydd.

- Hur har äktenskap kunnat användas som ett kriterium för diskriminering av flickor, frågar sig Vikram Srivastava.

Den nya bestämmelsen kommer att bli svår att förverkliga i ett land där kulturen med barnäktenskap fortfarande blomstrar

Den nya bestämmelsen kommer att bli svår att förverkliga i ett land där kulturen med barnäktenskap fortfarande blomstrar, konstaterar BBC:s reporter i Delhi.

- Domstolar och poliser kan inte gå in med kamera i folks sovrum. En minderårig flicka som redan är gift - och nästan alltid med föräldrarnas samtycke - har inte så ofta det mod som behövs för att gå till polis eller domstol med en brottsanmälan mot sin man.

Enligt Indiens regering är sedvänjan med barnäktenskap "ett hinder för nästa varje utvecklingsmål; utrotning av hunger och fattigdom, möjligheter till utbildning, ökad jämställdhet mellan könen, skyddandet av barns liv och en förbättring av kvinnors hälsa.

Indien hör till de tio länder där andelen barnäktenskap är högst i världen. Burkina Faso, Chad, Guinea, Niger och Sydsudan hör också till gruppen.

(BBC, Reuters AFP)

Barnäktenskap - fattigdomens följder

 • Antalet barnäktenskap i världen är okänt eftersom många är oregistrerade eller informella. Uppskattningsvis över 700 miljoner gifta kvinnor lever i äktenskap som de ingått som barn.
 • I de fattigaste länderna gifter sig 41 procent av flickorna före sin 18-årsdag.
 • Mer än var tredje av de flickor som gifte sig - omkring 250 miljoner - är yngre än 15 år.
 • Nästan en femtedel av de kvinnor och flickor som gift sig som barn bor i Afrika.
 • Fattigdom är den främsta orsaken till att föräldrar väljer att gifta bort sina barn och särskilt döttrar, eftersom flickor upplevs som en ekonomisk börda.
 • Ett tidigt giftermål tros kunna erbjuda flickan skydd från våld och sexuella övergrepp eftersom maken kan agera som "beskyddare".
 • Ett tidigt äktenskap kan vara en strategi för att undvika graviditet utanför äktenskapet vilket kan leda till stigmatisering av familjen.
 • Det är vanligt att barnäktenskap ökar vid väpnade konflikter. Till exempel i Syrien har andelen barnäktenskap ökat kraftigt sedan kriget bröt ut. Flickor kan inte längre gå i skolan och föräldrar kan inte längre försörja alla sina barn.
 • Unga flickor utsätts lätt för våld, övergrepp och social isolering inom äktenskapet, vilket är vanligare ju större åldersskillnad det är mellan henne och mannen.
 • Fattigdom kan leda till att föräldrar luras till att gifta bort sina döttrar i utbyte mot en summa pengar. Dessa flickor kan hamna utomlands där de tvingas till prostitution.
 • Kropparna hos unga flickor är inte mogna för barnafödande, och graviditet och förlossningar leder oftare till komplikationer än hos vuxna kvinnor. Risken är högre att barnet eller flickan dör eller att flickan får men för livet.

(Källa: Unicef)


Ett fotografi på en 40-årig afghansk man och hans 11-åriga brud vann UNICEF:s Photo of the Year-tävling 2007.
Ett fotografi på en 40-årig afghansk man och hans 11-åriga brud vann UNICEF:s Photo of the Year-tävling 2007. Bild: EPA/STEPHANIE PILICK barnäktenskap,Afghanistan,bröllop,äktenskap,barn (familjemedlemmar),fotografier,unicef photo of the year