Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen siktar på fyra starter i Sydkorea – försvarar inte OS-guldet

Iivo Niskanen, hösten 2017.
Iivo Niskanen har för det mesta laddat upp inför OS-vintern på hemmaplan. Iivo Niskanen, hösten 2017. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Vuokatti och Kuopio har varit centralorter för Iivo Niskanens OS-satsning hittills. Ett kommande utlandsläger i italienska Val Senales blir 25-åringens första för säsongen.

– Jag har kunnat följa planerna bättre då jag har fått vara tillsammans med Olli (tränaren Ohtonen) i hemlandet, säger Niskanen på en presskonferens i Vanda.

Ohtonen uppger att både Kajanaland och Kuopioregionen bjuder på tillräckligt kuperad terräng för elitträning på såväl rullskidor som i riktiga vinterspår.

Enligt honom fattades de stora besluten om att träna mycket på hemmaplan under sommarens lopp, efter att Niskanen tackat nej till ett landslagsläger i Planica i Slovenien.

– Iivo var lite ur form inför lägret och uteblev för säkerhets skull. Det var ett bra beslut, säger Ohtonen.

Duon fattade liknande beslut förra säsongen, som var en stor framgång. Niskanen vann VM-guld på 15 kilometer i Lahtis.

Fästvalla på OS-femmilen

Niskanens satsning bygger på att han ska vara konkurrenskraftig i det allra sista loppet i Sydkorea, femmilen under det sista OS-veckoslutet. De blivande OS-spåren klassar han som varierande och krävande, så det lär inte vara någon som parstakar sig igenom hela banan.

– Det gäller nog att lägga fästvalla på skidorna och även i övrigt använda alla tekniker som finns inom klassisk längdåkning, säger Niskanen.

Iivo Niskanen, Quebec mars 2017.
Iivo Niskanen, Quebec mars 2017. Bild: Bildbyrån / All Over Press Iivo Niskanen

Trots att träningen koncentrerats till hemlandet har han hunnit tävla utomlands under sommaren.

Två tävlingsresor till Norge gav välkomna formbesked, då Niskanen även i fri stil lyckades hänga med världseliten. Målet är att tillhöra guldkandidaterna på 15 kilometer i OS trots att den sträckan avgörs i fri teknik.

Dragit streck över lagsprinten

Inför OS i Sotji 2014 var Niskanen ett okänt kort för de flesta och blev något överraskande uttagen av dåvarande chefstränaren Magnar Dalen. Han blev guldmedaljör i sprintstafett tillsammans med Sami Jauhojärvi och startade i ytterligare fyra tävlingar.

I Sydkorea kan det bli fyra starter: 50 kilometer, stafett, 15 kilometer och antingen skiathlon eller individuell sprint i klassisk stil.

– Sprintstafetten är en tävling som jag dragit streck över, säger Niskanen om sin skriftliga planering av OS.

Den stafetten avgörs – i motsats till i Sotji – i fri stil.

Eftersom OS står i fokus tänker Iivo Niskanen bara delta i de tre första deltävlingarna av Tour de Ski vid årsskiftet - alla i schweiziska Lenzerheide.

– Då blir riskerna inför OS lägre, säger Niskanen.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Sport