Hoppa till huvudinnehåll

Madrid: Katalonien får tid till måndag att svara

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Bild: AFP / Lehtikuva Mariano Rajoy,Spanien

Den spanska regeringen gav på onsdag kväll de regionala ledarna i Katalonien tid till måndag att förklara sig.

Premiärminister Mariano Rajoy kallade till ett extrainsatt ministermöte på onsdagen för att komma fram till hur man skulle svara på Kataloniens regionpresident Carles Puigdemonts tal på tisdagen.

Puigdemont sade att självständighet kommer att utropas i Katalonien, men att självständighetsförklaringen skjuts upp några veckor för att föra dialog med Spanien.

Regeringens svar blev dock en fråga: Har ni utropat självständighet eller inte?

Tvetydiga besked

Regeringen skickar en formell fråga till Katalonien för att få raka svar på exakt vad Puigdemont menade.

- Svaret från den katalanske presidenten kommer att avgöra framtida händelser inom de närmaste dagarna, säger Mariano Rajoy, enligt Reuters.

Rajoys agerande sägs vara ett första steg mot att tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen, det vill säga att regeringen tar direkt kontroll över den halvautonoma regionen.

Enligt Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, pågår en slags väntanslek mellan de båda ledarna.

- Barcelona passade över bollen till Madrid för att se om de skulle ta i med hårdhandskarna, säger Lewander.

- Hade Madrid gjort det, hade det kunnat skapa protester och gett legitimitet för idén om självstyre. Men Rajoy är en mästare på den här typen av politik. Han tvingar nu i sin tur Puigdemont att visa sin hand, säger Lewander.

Press från alla håll

Frågan är hur Puigdemont tänker hantera den press som kommer från flera håll: den spanska regeringen, EU och från de olika falangerna i den egna regionregeringen.

- Skulle den spanska regeringen ge efter nu och ta en dialog vid kvart i tolv, då skulle det vara ungefär som att förhandla med någon som hotar en.

- Men regeringen har nog insett att man behöver hantera det här problemet, säger Jakob Lewander.

Källor: Reuters, FNB