Hoppa till huvudinnehåll

Nu planerar Pyry Soiri resa till Island: ”Rolig överraskning hur mycket de verkligen tycker om fotboll”

Boldkollage med Pyry Soiri och isländska fotbollsfans.
Pyry Soiri har fått mycket uppmärksamhet av islänningar. Boldkollage med Pyry Soiri och isländska fotbollsfans. Bild: Lehtikuva / All Over Press / Yle Pyry Soiri

Det finns inte många spelare som mig i Finland, säger Pyry Soiri till Yle Sporten efter succédebuten i landslaget – som gjort honom till kulthjälte på Island.

Inbytt i den 80:e minuten borta mot Kroatien på fredagen – mål i den 90:e minuten.

Inbytt i den 82:a minuten hemma mot Turkiet på måndagen – framspelning till Joel Pohjanpalos mål i den 88:e minuten.

Pyry Soiris första framträdanden i Finlands landslag var inget annat än strålande.

Plötsligt blev doldisen ett namn på Fotbollsfinlands läppar. Ett Fotbollsfinland, som varit svältfött på ljuspunkter under de senaste åren.

Joel Pohjanpalo och Pyry Soiri, Finland-Turkiet 2017.
Soiri passade fram Joel Pohjanpalo till Finlands utjämning mot Turkiet i Åbo i måndags. Joel Pohjanpalo och Pyry Soiri, Finland-Turkiet 2017. Bild: Lehtikuva Joel Pohjanpalo

– Jag vet hurudan spelare jag är och vad jag klarar av. Nu fick jag chansen att visa upp mig, den var kort, men jag tycker jag hann visa vad jag kan, säger Soiri när Yle Sporten ringer upp honom i Vitryssland.

– Jag hämtar med mig lite annorlunda i laget. Finland har inte just den här typens yttrar som kan använda sig av sin snabbhet.

Ville visa direkt

Finlands drömmar om VM släcktes tidigt men under Markku Kanervas ledning var avslutningen positiv med fyra raka förlustfria matcher.

Soiri vill inte använda ordet nöjd för att beskriva kvalet, men prestationerna ger en god grund att bygga vidare på. 23-åringen hoppas han själv är en betydande del av den byggnadsprocessen.

– Som liten tittade jag alltid på landskamper och hoppades att jag en vacker dag kommer med. Och också trodde att det går vägen.

Förstod inte flödet av meddelanden

Han gjorde intryckt inte bara på finländarna – utan även i allra högsta grad islänningarna.

I och med kvitteringen borta mot Kroatien gick Island upp i tabelltopp. Laget säkrade senare VM-medverkan för första gången i nationens historia.

På kuppen blev Pyry Soiri en oväntad hjälte på Island. På Twitter skämtades det om staty, ”Pyry Soiri Fanclub” har samlat över 5000 medlemmar på Facebook och till och med Islands president tackade Soiri.

– Efter Kroatienmatchen började det droppa in meddelanden från Island och jag förstod först inte vad som händer. Sen fattade jag att vi är i samma grupp och att de gått upp i ledning, berättar Soiri.

Pyry Soiri, 2017.
Pyry Soiri glänste när han fick chansen i landslaget. Pyry Soiri, 2017. Bild: Lehtikuva Pyry Soiri

Meddelanden har haglat in på sociala medier – alla uteslutande trevliga.

– Det har varit en rolig överraskning att märka hur positiva islänningarna är och hur mycket de verkligen tycker om fotboll.

– Visst är det en stor grej för dem att komma till VM. Jag tycker Finland kunde ta exempel i mycket de gör.

Jag tycker om att resa och har aldrig besökt Island, så varför inte?

Till exempel i fangruppen på Facebook lovas Soiri kunglig behandling på Island med gratis boende och förfriskningar. Inte mig emot, svarar han.

– Jag tycker om att resa och har aldrig besökt Island, så varför inte? Nog måste man säkert i något skede åka och hälsa på.

– Det kan också hända att jag åker och titter på någon av Islands matcher i Ryssland nästa sommar, syftar han på VM-turneringen 2018.

Skämtade med kroatiska lagkamrater

Soiri håller till vardags till i Vitryssland och landets just nu bästa fotbollslag Shakhtyor Soligorsk, där han är lagkamrat med flera kroater.

Soiri kostade Kroatien två poäng i och med sin fullträff i Rijeka – samma två poäng som Kroatien skulle ha behövt för direktavancemang till VM. Nu tvingas de till fortsatt kval.

Pyry Soiri, U21-landslaget 2015.
Pyry Soiri, U21-landslaget 2015. Bild: All Over Press Pyry Soiri

– Jag såg (de kroatiska) lagkompisarna i morse och de gratulerade för målet och var glada för min skull. Det var trevligt att se.

Bara glada?

– Nå, lite skämtade vi om att de är tvungna att kvala på grund av mig när vi satt på kaffe tidigare. Men de var överlag ganska glada och säkra på att de klarar kvalet efter den fina insatsen mot Ukraina på måndagen.

Annorlunda vardag i vitrysk toppklubb

Pyry Soiri har en färggrann bakgrund. Han har en namibisk pappa och finländsk mamma, är född i Ekenäs och levde sina första år i Helsingfors.

Han har ändå bott en stor del av sitt liv i Afrika, i bland annat Namibia och Tanzania. Soiris mamma Iina reste runt i Afrika med anledning av sitt jobb på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, som hon nu leder.

År 2010 flyttade familjen till Finland, den här gången till Kouvola där Pyrys morföräldrar bodde. I Kouvola, eller närmare bestämt Myllykoski, gjorde han sedan ligadebut i MyPa 2012.

Från MyPa bar det av till VPS till säsongen 2015 och det slutliga genombrottet bland ligaeliten kom förra sommaren, då han gjorde tio mål för Vasalaget.

Pyry Soiri, VPS 2016.
Soiri hörde till den inhemska ligans vassaste yttrar förra säsongen. Pyry Soiri, VPS 2016. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Pyry Soiri

– VPS hade en fungerande organisation och det var ett bra steg för mig, men nog märker man att nivån är högre här. Spelarna är bättre och bredden mycket större, vi har 4–5 bra spelare på varje position. Någon pressar hela tiden på bakifrån.

Hur har du kommit in i vardagen i Vitryssland?

– Helt bra, men lite tid tog det nog. Det är en annorlunda kultur och ganska utmanande språk, som man bara måste behärska. Jättelugnt liv lever man nog, men vi har träningar varje dag, så det flyter på, säger Soiri som bott i Salihorsk i ett drygt halvår.

Guld enda målet

Soiri har lyckats vika sig en någorlunda ordinarie plats i Shakhtyor Soligorsk. Han har startat tio och hoppat in i ytterligare nio av säsongens 24 matcher och nätat tre gånger.

Det skulle vara en jättestor grej för klubben och också för mig, inte har jag vunnit så hemskt mycket under karriären

Klubben vann sin enda ligatitel 2005. Efter det har den mångfaldiga Champions League-deltagaren Bate Borisov tagit elva mästerskap på raken.

Shakhtyor, som varit på medalj i sju säsonger i svit, toppar tabellen med två poäng före Bate och fyra före Dinamo Minsk med sex omgångar kvar att avverka.

– Guld är vårt enda mål just nu. Det skulle vara en jättestor grej för klubben och också för mig, inte har jag vunnit så hemskt mycket under karriären. Det skulle vara häftigt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport