Hoppa till huvudinnehåll

ÖSP kräver att regeringen återtar beslut om skärpt bränsleskatt

Tomas Långgård från ÖSP.
Tomas Långgård, förbundsordförande för ÖSP. Tomas Långgård från ÖSP. Bild: Yle/Malin Hulkki tomas långgård

Österbottens Svenska Producentförbund (ÖSP) kräver att regeringen ska återta beslutet om att skärpa bränsleskatten samt även ta tillbaka den aviserade nedskärningen i kompensationsersättningen.

Regeringen har i sitt budgetförslag för nästa år föreslagit att vissa energiskatter ska höjas, som till exempel bränsleskatten för arbetsmaskiner, uppvärmning och kraftverksbränsle.

ÖSP anser att regeringen ska backa från sina planerade nedskärningar och skattehöjningar för näringen, och efterlyser samtidigt konkreta åtgärder för hur man ska förbättra lönsamheten och likviditeten inom matproduktionen.

– Regeringen har i sitt program deklarerat att "inga skyldigheter som ger upphov till nya kostnader ska införas under regeringsperioden". Den aviserade höjningen av bränsleskatten går precis i motsatt riktning, säger ÖSP:s förbundsordförande Tomas Långgård i ett pressmeddelande.

ÖSP är också oroat över läget med årets skörd. En kall sommar och ostadigt väder under hösten har lett till stora bekymmer på gårdarna.

– Trots att vi är inne i oktober är en väsentlig del av skörden obärgad, kvaliteten har försämrats och kostnaderna med skörden skjuter i höjden. För många är situationen ytterst allvarlig, säger viceordförande Niclas Sjöskog.

Läs också