Hoppa till huvudinnehåll

Rajoy kräver klara besked av Katalonien

Spaniens regering krävde på onsdagen att Katalonien klargör huruvida den autonoma regionen förklarat sig självständig eller inte. Det är första steget mot att dra in Kataloniens autonomi.

- Regeringen beslöt i dag att formellt begära att den katalanska regeringen bekräftar huruvida den utlyst självständighet, sade Rajoy efter ett extra insatt spanskt regeringsmöte.

Läget har varit förvirrat sedan den katalanska presidenten Carles Puigdemont talade inför regionparlamentet i går kväll.

Enligt Puigdemont var den omstridda och kaotiska folkomröstningen i början av månaden i sig en folkets självständighetsförklaring, men han sade samtidigt att förverkligandet ska läggas på is medan man förhandlar med centralregeringen i Madrid.

Premiärminister Mariano Rajoy har hittills vägrat förhandla med hänvisning till att katalanernas självständighetsprojekt är olagligt enligt spansk lag.

Han har hotat dra in Kataloniens autonoma status om regionen förklarar sig självständig.

Nu sade han att regeringen först vill ha klarhet i vad katalanerna egentligen beslutat innan regeringen skrider till åtgärder för att dra in Kataloniens autonomi.

Det kan ske enligt paragraf 155 i den spanska konstitutionen. Paragrafen har aldrig använts tidigare.

Katalonien har hittills inte fått något stöd av omvärlden för sin planerade självständighet.

EU-kommissionen upprepade på onsdagen sin ståndpunkt att den spanska författningen måste respekteras och Tyskland slog fast att Katalonien inte kan vänta sig något erkännande av Berlin.

Pest och kolera

Puigdemont har nu bara dåliga alternativ att välja mellan, enligt analytiker i Barcelona och Madrid.

Om han säger rent ut att självständigheten är deklarerad, kommer regeringen i Madrid högst antagligen att aktivera paragraf 155.

Om han gör det motsatta kommer självständighetsrörelsen att splittras och han får troligen ännu mindre stöd i regionalparlamentet än nu.

Den katalanska splittringen kom tydligt till synes då Puigdemont talade inför det katalanska parlamentet på tisdagskvällen. Endast hälften av ledamöterna applåderade honom.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes